Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ένας από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς της Γαλλίας, βίωσε μία ταπεινωτική αποτυχία, καθώς η θητεία του ως πρωθυπουργός τερματίστηκε μετά την υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας.
Παρότι ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 5 Σεπτεμβρίου με υψηλές προσδοκίες για να ενώσει μια διχασμένη Γαλλία και να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, ο 73χρονος πολιτικός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Η προϋπολογιστική κρίση, που προκάλεσε η απόφασή του να προωθήσει ένα αυστηρό σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, εξόργισε τόσο την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν όσο και την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Ο συνδυασμός αυτών των πολιτικών δυνάμεων έριξε την κυβέρνηση, κάνοντάς τον τον πρώτο πρωθυπουργό που ανατράπηκε από το 1962.
Μισέλ Μπαρνιέ: Μια αρχή γεμάτη ελπίδες
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπαρνιέ συνοδεύτηκε από ελπίδες για σταθερότητα και συμβιβασμό. Η πολυετής πολιτική εμπειρία του ως υπουργός και Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά και ο θρύλος της διαπραγματευτικής του δεινότητας από την περίοδο του Brexit, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες πως θα κατάφερνε να γεφυρώσει τα πολιτικά χάσματα.
Για ένα διάστημα, ο «ανεπηρέαστος ελέφαντας» της γαλλικής πολιτικής – όπως τον παρομοίασε ο Τύπος λόγω του στιλ του – φάνηκε να εδραιώνεται. Η παρουσία του απέπνεε σταθερότητα, ενώ η αργή αλλά σταθερή προσέγγισή του προσέφερε μια ανάσα σε μια χώρα εξουθενωμένη από πολιτικές αβεβαιότητες.
Μια κληρονομιά γεμάτη σκιές
Παρότι κατάφερε για ένα μικρό διάστημα να συγκρατήσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση από το να ανατρέψει την κυβέρνησή του, τελικά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της. Η προσπάθειά του να προωθήσει έναν προϋπολογισμό με σκληρά μέτρα λιτότητας συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις.
Η αποτυχία του Μπαρνιέ να συνεργαστεί με την πολιτικά κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση έφερε την πτώση του. Οι επικριτές του, όπως ο πολιτικός επιστήμονας Μπενζαμέν Μορέλ, χαρακτήρισαν την κοινοβουλευτική του διαχείριση «καταστροφική», ενώ η φήμη του ως εξαιρετικού διαπραγματευτή αμφισβητήθηκε.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, που είχε αναδειχθεί ως κεντρική φιγούρα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη ραγδαία επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία. Αντί να επιτύχει την πολυπόθητη συναίνεση, η θητεία του έκλεισε με αποτυχία, αφήνοντας πίσω του μια Γαλλία ακόμα πιο διχασμένη και πολιτικά ασταθή.