Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς μίλησε για την πανδημία και σημείωσε ότι ο κίνδυνος να έρθει στο φως μια πιο επιθετική μετάλλαξη είναι «πολύ πάνω από 5%».
Η πανδημία του κορωνοϊού απέχει πολύ από το τέλος της, προειδοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς, λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια μετάλλαξη που είναι «ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα».
«Δεν έχουμε δει ούτε το χειρότερο», είπε σε συνέντευξή του.
«Αν και δεν θέλω να είμαι η «φωνή της καταστροφής και της κατήφειας», ο κίνδυνος να εμφανιστεί μια πιο επιθετική μετάλλαξη είναι «πολύ πάνω από το 5%», δήλωσε στους Financial Times ο δισεκατομμυριούχος.
«Διατρέχουμε ακόμα τον κίνδυνο, αυτή η πανδημία να δημιουργήσει μια παραλλαγή που θα ήταν ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα», είπε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται επειγόντως εμβόλια μεγαλύτερης διάρκειας που θα αποτρέπουν τη μόλυνση.
Ο Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία».
Σε αυτό, προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων - από επιδημιολόγους έως σχεδιαστές προγραμμάτων υπολογιστών - για τον εντοπισμό απειλών και τη βελτίωση του διεθνούς συντονισμού.
Ζητά επίσης τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ομάδας αντιμετώπισης επιδημιών, που θα διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ επιμένει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι επιπλέον επενδύσεις.
«Μου φαίνεται τρελό το γεγονός να μην μπορούμε να δούμε αυτή την τραγωδία και να μην κάνουμε αυτές τις επενδύσεις για λογαριασμό των πολιτών του κόσμου», είπε.
Αν και αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί επί του παρόντος στη διεθνή ατζέντα, πρόσθεσε πως «Το χρηματικό ποσό που εμπλέκεται είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το όφελος. Και θα είναι και μια δοκιμασία: μπορούν οι παγκόσμιοι θεσμοί να αναλάβουν νέες ευθύνες με ξεχωριστό τρόπο;»
Ο Γκέιτς προειδοποιεί εδώ και χρόνια για μία πανδημία. Το 2015 σε μια ομιλία του στο TED είχε αναφερθεί στην απειλή ενός υπερ-ιού.
«Αν η πανδημία δεν είχε εμφανιστεί, θα ήταν μια αρκετά σκοτεινή ομιλία στο TED», είπε ο Γκέιτς στους Financial Times. «Τώρα έχει προβληθεί 43 εκατομμύρια φορές».
Ούτε η σύγχρονη ζωή βοηθάει, πρόσθεσε. «Όλοι όσοι εργάζονται πάνω στις μολυσματικές ασθένειες έχουν απλώς αυτόν τον φόβο για τους μεταδιδόμενους ιούς του αναπνευστικού στον άνθρωπο.
»Όσο περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν και όσο ισχυρότερη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ άγριων ειδών και ανθρώπων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ζωονοσογόνων ασθενειών μεταξύ των ειδών» είπε.
Με πληροφορίες των Financial Times/SkyNews