Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανακοίνωσε τη στήριξή του στους Enhanced Games, μια αμφιλεγόμενη αθλητική διοργάνωση που επιτρέπει στους αθλητές να χρησιμοποιούν νόμιμα ενισχυτικά απόδοσης, σε μια προσπάθεια να καταρρίψουν παγκόσμια ρεκόρ.
Το επενδυτικό ταμείο 1789 Capital, το οποίο συνδέεται με τον γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, συμμετέχει στη χρηματοδότηση της διοργάνωσης, που ήδη έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές ως οι «Ολυμπιακοί Αγώνες των στεροειδών». Το επενδυτικό γύρο, σύμφωνα με πηγές κοντά στη συμφωνία, αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σε δηλώσεις του, υπεραμύνθηκε του νέου αυτού μοντέλου αγώνων: «Για πάνω από 100 χρόνια, οι ελίτ που ελέγχουν τον παγκόσμιο αθλητισμό καταπνίγουν την καινοτομία, καταστρέφουν το ατομικό μεγαλείο και αρνούνται να αφήσουν τους αθλητές να δοκιμάσουν τα όρια του τι είναι εφικτό. Αυτό τελειώνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος των Enhanced Games, Άρον Ντ’ Σούζα, μίλησε για μια επαναστατική αλλαγή στον αθλητισμό, που καταργεί την “υποκρισία” γύρω από τη χρήση ενισχυτικών ουσιών:«Δημιουργούμε κάτι επαναστατικό – έναν αθλητισμό χωρίς υποκρισία, όπου οι καλύτεροι μπορούν πραγματικά να είναι οι καλύτεροι».
Η διοργάνωση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πόλη διεξαγωγής ή ημερομηνία έναρξης, αλλά θα περιλαμβάνει αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης και αντοχής. Μέχρι στιγμής, ο μόνος αθλητής που έχει δηλώσει συμμετοχή είναι ο Τζέιμς Μάγκνουσεν, πρώην μέλος της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης της Αυστραλίας.
Αντιδράσεις από Παγκόσμιους Οργανισμούς
Η πρωτοβουλία των Enhanced Games έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Λευκός Οίκος επί Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την ιδέα της διοργάνωσης το 2024, ενώ τόσο η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έχουν εκφράσει ανησυχίες.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η συγκέντρωση δεδομένων από αθλητές που χρησιμοποιούν ενισχυτικά απόδοσης ενδέχεται να αξιοποιηθεί για την αναζήτηση τρόπων μακροζωίας και υπεροχής, εξυπηρετώντας περισσότερο τα οικονομικά συμφέροντα των επενδυτών παρά τον ίδιο τον αθλητισμό.
Η ανακοίνωση της στήριξης του Τραμπ Τζούνιορ στους Enhanced Games έρχεται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA). Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της WADA, πάγωσαν μια πληρωμή 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την υπηρεσία για ανεπαρκή διερεύνηση υποθέσεων ντόπινγκ, όπως η περίπτωση των 23 Κινέζων κολυμβητών που βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Με τη στήριξη προσωπικοτήτων όπως ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Τιλ και ο επενδυτής Μπαλάτζι Σρινιβασάν, οι Enhanced Games διεκδικούν τη νομιμοποίηση ενός νέου αθλητικού μοντέλου, προκαλώντας τριγμούς στο παγκόσμιο αθλητικό οικοδόμημα.
Με πληροφορίες από Financial Times