Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ και την ηγεσία τους να καταδικάσουν «κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα» τον ρατσιστικό λόγο και τα ρατσιστικά εγκλήματα, προειδοποιώντας πως η αποτυχία τους να το κάνουν μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω βίαια επεισόδια.
Η δήλωση «έγκαιρης προειδοποίησης και επείγουσας δράσης», που εκδίδεται μόνο σε σοβαρές καταστάσεις, εκδόθηκε από την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) του ΟΗΕ, που απέφυγε όμως να καταφερθεί ονομαστικά εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ προκάλεσε εκτεταμένες επικρίσεις όταν επέρριψε και στις δύο πλευρές την ευθύνη για τη βία που ξέσπασε σε ένα συλλαλητήριο στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια που οργάνωσαν νεοναζί και λευκοί εθνικιστές. Μία γυναίκα, η Χίθερ Χάιερ, σκοτώθηκε όταν ένας άνδρας με διασυνδέσεις με τους λευκούς εθνικιστές έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα πλήθος αντιδιαδηλωτών.
Η CERD ανέφερε πως «ανησυχεί από την αποτυχία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσουν τις ρατσιστικές διαδηλώσεις. Η αποτυχία αυτή μπορεί να πυροδοτήσει «την εξάπλωση του ρατσιστικού λόγου και των επεισοδίων» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται στη δήλωση. «Ανησυχούμε από τις ρατσιστικές διαδηλώσεις, με φανερά ρατσιστικά συνθήματα, τραγούδια και χαιρετισμούς λευκών εθνικιστών, νεοναζί, της Κου Κλουξ Κλαν, που προωθούν την υπεροχή της λευκής φυλής και υποκινούν φυλετικές διακρίσεις και μίσος», δήλωσε η Αναστάζια Κρίκλεϊ που προεδρεύει της επιτροπής του ΟΗΕ.
Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε και πάλι της απόκρισής του στη βία στο Σάρλοτσβιλ, σε μια συγκέντρωση στην Αριζόνα χθες, και υποσχέθηκε να κλείσει την αμερικανική κυβέρνηση, αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα κτιστεί ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι φερόμενοι ως δράστες των βίαιων επεισοδίων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και, αν καταδικαστούν, να τιμωρηθούν με ποινές ανάλογες της σοβαρότητας του εγκλήματος.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να «αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες της εξάπλωσης τέτοιων ρατσιστικών εκδηλώσεων και να διερευνήσουν ενδελεχώς το φαινόμενο των ρατσιστικών διακρίσεων...», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και της ειρηνικής συνέλευσης «δεν ασκούνται με σκοπό την καταστροφή ή την άρνηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μία από τις 177 χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση του ΟΗΕ κατά των ρατσιστικών διακρίσεων. Η επιτροπή παρακολουθεί τη συμμόρφωση και επανεξετάζει κάθε χρόνο τις επιδόσεις των χωρών.
σχόλια