Ο ΟΗΕ ζητά κατεπείγουσα έρευνα για τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο: «Είναι συγκλονιστικό»

Ο ΟΗΕ ζητά κατεπείγουσα έρευνα για τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο: «Είναι συγκλονιστικό» Facebook Twitter
0

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με τον εντοπισμό 92 γυμνών ανθρώπων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό σοκαριστικό και υπογραμμίζοντας τη «βαθιά θλίψη» για τις εικόνες.

Άνδρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρέθηκαν κοντά στα σύνορα αφού διέσχισαν τον ποταμό Έβρο με λαστιχένιες λέμβους, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία. Ανάμεσα στην ομάδα υπήρχαν και παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Guardian.

«Ζητάμε πλήρη έρευνα γιατί οι συνθήκες δεν είναι σαφείς», δήλωσε η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην Αθήνα. «Είμαστε πάντα κατά της ταπεινωτικής και σκληρής μεταχείρισης και αυτό που είδαμε είναι σοκαριστικό».

Οι εικόνες των γυμνών μεταναστών, μερικοί από τους οποίους έφεραν σημάδια τραυματισμού, ήρθαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο μετά την εντοπισμό τους από περιπολία, κοντά στον ποταμό.

Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες κατέθεσαν πως μεταφέρθηκαν στην περιοχή με τρία τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, πριν διαταχθούν να βγάλουν τα ρούχα τους και να επιβιβαστούν σε φουσκωτές βάρκες. Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δόθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές με αξιωματούχους της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η ομάδα, στην οποία παρασχέθηκαν αμέσως ρούχα, τρόφιμα και πρώτες βοήθειες, βρίσκεται από το Σάββατο στο αστυνομικό και συνοριακό τμήμα Φερών. Οι άνδρες αναμένεται να μεταφερθούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, κοντά στην Ορεστιάδα, τη βορειότερη πόλη της Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες, όπου αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θέλουν να μιλήσουν μαζί τους.

Η εικόνα των ανδρών να καλύπτουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα, καθώς σκύβουν στο ύπαιθρο, αναρτήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο Twitter το Σάββατο.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ.», έγραψε ο πολιτικός στον λογαριασμό του.

Τη Δευτέρα, ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σκόπιμης διακίνησης μεταναστών μέσω των συνόρων της ΕΕ, καθώς το μεταναστευτικό γίνεται ένα όλο και πιο ευαίσθητο ζήτημα για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.\

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, το πρωί, ο υπουργός. 

«Το περιστατικό έρχεται εν μέσω σχέσεων που, ακόμη και για τα δεδομένα των δύο μελών του ΝΑΤΟ που είναι αντίπαλα, έχουν περιγραφεί ως ασυνήθιστα τεταμένες», σχολιάζει ο βρετανικός Guardian. 

Η στάση του Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων «έχουν προκαλέσει φόβους στην Αθήνα για στρατιωτική αντιπαράθεση, με δυτικούς διπλωμάτες να εκφράζουν ανησυχίες για ένα πιθανό ατύχημα, είτε στον ουρανό είτε στη θάλασσα του ολοένα πιο στρατιωτικοποιημένου Αιγαίου».

«Με την εχθρότητα να μην δείχνει σημάδια ύφεσης, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης λένε ότι οι μετανάστες εργαλειοποιούνται όλο και περισσότερο από την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας σε ένα έθνος όπου η οικονομία έχει καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους και ατεκμηρίωτους» σε μια σειρά από tweets που αναρτήθηκαν αργά την Κυριακή. «Η ελληνική μηχανή των ψευδών ειδήσεων ξαναπιάνει δουλειά», ισχυρίστηκε. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μηταράκη για τη διάσωση στα σύνορα, ο Αλτούν είπε ότι η εκδοχή της Αθήνας για τα γεγονότα στοχοποιεί σκοπίμως την Τουρκία για να γεννήσει υποψίες. 

«Η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται καν την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των προσφύγων που έχει απελάσει, στερώντας τους από τα προσωπικά τους αντικείμενα», υποστήριξε.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει την Αθήνα ότι εκδιώκει με τη βία μετανάστες από τα σύνορα πριν καταθέσουν αιτήσεις ασύλου. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι «σπρώχνει» σκόπιμα τους μετανάστες σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει μια συμφωνία-ορόσημο το 2016, προκειμένου να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αφίξεων μεταναστών που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM