Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ως απαράδεκτη απόκλιση από την ιατρική δεοντολογία, καθώς το ιταλικό κοινοβούλιο επανέλαβε τις συνομιλίες για σχετικό ρυθμιστικό νόμο.
Μιλώντας στο γενικό ακροατήριο, ο Πάπας επαίνεσε την ανακουφιστική φροντίδα που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από τελικό στάδιο της ασθένειας, να ζήσουν όσο δυνατόν πιο ανθρώπινα.
«Ωστόσο πρέπει να προσέχουμε να μην μπερδεύουμε αυτή τη βοήθεια με απαράδεκτες αποκλίσεις που οδηγούν σε φόνους», είπε. «Πρέπει να συνοδεύουμε τον θάνατο, όχι να τον προκαλούμε ή να βοηθούμε σε οποιαδήποτε αυτοκτονία», πρόσθεσε.
Το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποποινικοποίησε μερικώς την ευθανασία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εάν εγκρίνουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές και η επιτροπή δεοντολογίας.
Αλλά το Δικαστήριο είπε ότι η Βουλή πρέπει να ψηφίσει και ρυθμιστικό νόμο που θα επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να αναζητήσουν υποβοηθούμενη αυτοκτονία μέσω του εθνικού συστήματος υγείας. Επιπλέον θα προστατεύει τους γιατρούς από τυχόν αγωγές εναντίον τους.
Τα ιταλικά πολιτικά κόμματα παραμένουν, όμως, βαθιά διχασμένα, με την κεντροαριστερά να δηλώνει θετική και την την κεντροδεξιά αντίθετη. Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η ευθανασία πρέπει να επιτρέπεται σε όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες, υποφέρουν από αφόρητους πόνους και έχουν ήδη λάβει παρηγορητική φροντίδα.
Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία πρέπει να επιτρέπεται σε όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες, υποφέρουν από αφόρητους πόνους και έχουν ήδη λάβει παρηγορητική φροντίδα.
Γερουσιαστής της Ένωσης Κέντρου της Ιταλίας είπε ότι ο νόμος θα παραβίαζε όχι μόνο τις χριστιανικές αρχές αλλά και τον όρκο του Ιπποκράτη που δίνουν οι γιατροί για τη θεραπεία ασθενών.
Υποστηρικτές του δικαιώματος στον θάνατο συγκέντρωσαν πέρυσι σχεδόν τρεις φορές τις 500.000 υπογραφές που απαιτούνται για να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο να εγκρίνει εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα.
Οι 1,4 εκατομμύρια υπογραφές και τα νομικά επιχειρήματα κατατέθηκαν στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις στις 15 Φεβρουαρίου.
Δημοσκόπηση του 2019 έδειξε ότι το 92% των Ιταλών δήλωσαν υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και ευθανασίας. Περίπου 45% δήλωσε ότι το επιδοκιμάζει γενικά και 47% υπέρ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Με πληροφορίες από Reuters