Ένας ιδίοτυπος «πόλεμος της πίτσας» διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την «πράσινη» νομοθεσία περί μείωσης των εκπομπών άνθρακα από τις μικρές πιτσαρίες της πόλης.
Η «πράσινη» νομοθεσία που ενέκρινε η πολιτεία της Νέας Υόρκης και έχει γίνει η αφορμή για τον «πόλεμο της πίτσας» επιβάλλει στις πιτσαρίες που λειτουργούν με ξυλόφουρνους και τους έχουν εγκαταστήει πριν από το 2016, να επιτύχουν μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 25% από τις 27 Απριλίου και μετά. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτούνται μετατροπές αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που δεν είναι όλοι έτοιμοι ή ικανοί να υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα, ο πόλεμος της πίτσας να έχει ξεσπάσει γύρω από το πιο χαρακτηριστικό έδεσμα της πόλης. Στο πιο πρόσφατο «επεισόδιο», μάλιστα, ένας άντρας πέταξε κουτιά και κομμάτια πίτσας στον περίβολο του δημαρχείου της πόλης.
MAMMA MIA! Watch conservative activist get arrested after throwing slices of pizza at NYC city hall to protest new ban on coal, and wood-fired ovens in city restaurants at the link in bio. https://t.co/WCm9foo86S pic.twitter.com/eAyEb4LRPK
— FOX Business (@FoxBusiness) March 21, 2024
Αντίστοιχες διαμαρτυρίες με έξαλλους Νεοϋορκέζους που πιστεύουν πως αυτή η ρύθμιση θα φέρει το τέλος της πίτσας στην πόλη με όλα της τα γευστικά χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή, έχουν συμβεί όλο το διάστημα από τον περασμένο Ιούνιο που ψηφίστηκε.
Η σχετική νομοθεσία για τις πιτσαρίες αφορά σε εκείνες που χρησιμοποιούν ξυλόφουρνο, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως λόγω του κάρβουνου που καίνει, αποτελούν από τους χειρότερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας. Αφορά σε περίπου 100 καταστήματα στη αμερικανική μητρόπολη, όπου η πίτσα θεωρείται «παραδοσιακό» φαγητό και πωλείται παντού. «Πρόκειται για έναν νόμο που έχει καλή πρόθεση, αλλά χάνεται στη μετάφραση, όσον αφορά την πίτσα, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του John's of Bleecker Street, Κέβιν Τζάκσον, στο FOX Business. Ο συγκεκριμένος νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των πιτσαριών αυτών να εγκαταστήσουν ένα φίλτρο και στη συνέχεια να προσλάβουν έναν μηχανικό για να επιθεωρεί τακτικά τις εκπομπές άνθρακα.
Πέραν του κόστους της νέας εγκατάστασης, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων υποστηρίζουν πως οι αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τη θερμοκρασία του φούρνου τους και άρα την ποιότητα και τη γεύση της πίτσας: Η καμινάδα και το ρεύμα αέρα δημιουργούν τις συνθήκες που κάνουν την πίτσα τέλεια, δηλαδή, «είναι επιστήμη και τέχνη μαζί», υποστηρίζουν.
Ο Κέβιν Τζάκσον, για παράδειγμα, εκτιμά πως το συνολικό κόστος για την επιχείρησή του θα φτάσει τα 150.000 δολάρια, καθώς όπως λέει, δεν είναι απλώς ότι θα αγοράσει το φίλτρο, θα το τοποθετήσει στην καμινάδα του και τέλος: «Η καμινάδα δεν είχε το σωστό πλάτος, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε ολόκληρους τους δύο εξαώροφους καπναγωγούς μας», εξηγεί και συνεχίζει: «Επίσης, πρέπει να το στερεώσουμε σε έναν τοίχο από τούβλα, που, σε ένα κτίριο 100 ετών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, χρειάζεται μηχανικούς και κάθε είδους διαφορετικούς κατασκευαστές μόνο για να τρυπήσουν τον τοίχο. Άρα είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος». Όπως υποστηρίζουν επίσης οι πολέμιοι της νομοθεσίας, όλα τα εστιατόρια που διαθέτουν φούρνους με κάρβουνο χρησιμοποιούν έναν ειδικό τύπο άνθρακα, που δεν προκαλεί καπνό και σωματίδια, άρα ρύπανση».
Με πληροφορίες από BBC, Fox News