Αμετακίνητος στην επιλογή για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα εμφανίζεται ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ ο οποίος σε συνέντευξη του στο γερμανικό Spiegel δηλώνει: Εμείς κάναμε τις επιλογές μας, σε περιόδους κρίσης κάθε χώρα πρέπει να βρει τις δικές της λύσεις.
Όπως λέει στο περιοδικό, «αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις αστυνομικές αρχές, κατά μήκος της βαλκανικής οδού. Κάθε φορά που μια χώρα βορειότερα κλείνει τα σύνορά της, θα κάνουμε το ίδιο και εδώ. Προς το παρόν, η συμφωνία ισχύει και περνάνε μόνο οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ».
Σημειώνει επίσης ότι η χώρα του λειτουργεί με βάση την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όταν κατέστη σαφές ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2 χιλιάδες άτομα. «Κρατάμε αυτό το όριο», λέει.
Για την κριτική που δέχεται από την Ελλάδα, ο Ιβάνοφ λέει ότι οι αστυνομικοί κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου αποφασίζουν κάθε εβδομάδα από κοινού πώς θα δράσουν και τονίζει ότι «όλοι παίρνουν μέρος σε αυτές τις συσκέψεις, εκτός από την Ελλάδα.»
Για τη διάσκεψη στη Βιέννη ερήμην της ελληνικής πλευράς ο Ιβάνοφ λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και ότι πρόκειται για πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ήπειρο. «Θα κάνουμε τα απάντα ως μέρος της ευρωπαϊκής λύσης», σημειώνει.
Όταν ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι αυτό που λέει δεν συνάδει με τη διάσκεψη της Βιέννης, ο Ιβάνοφ αναφέρεται στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και στο ότι δεν μπορούσε η χώρα του να περιμένει από τις Βρυξέλλες να λάβουν αποφάσεις. «Πήραμε τις δικές μας αποφάσεις. Σε καιρούς κρίσης, κάθε χώρα πρέπει να βρει τις δικές της λύσεις. Αν περιμέναμε την ΕΕ, η Μακεδονία θα είχε πλημμυρίσει από πρόσφυγες», λέει.
Ο δημοσιογράφος του αναφέρει ότι η τοποθέτηση του θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή για τη Μέρκελ. Τότε ο Ιβάνοφ απαντά: «Όχι. Η απόφαση της κας Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες, ήταν μια ανθρώπινη χειρονομία…Οι άνθρωποι έρχονται επειδή έχουν χάσει σε πόλεμο τα πάντα…»
Σημειώνει επίσης ότι δεν θέλει την επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα και να επωμιστεί η γειτονική χώρα όλο το βάρος μόνη της. «Αυτή η κρίση θα τελειώσει μια μέρα, αλλά θα παραμείνουμε για πάντα γείτονες. Δεν θέλουμε να επηρεαστεί αυτή τη σχέση, επειδή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν λειτουργούν σωστά», τονίζει.
Επισημαίνει ακόμη ότι δεν είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων τα κλειστά σύνορα γιατί θα έχει αυτό πολύ μεγάλες συνέπειες. «Αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Από το Κοσσυφοπέδιο το 1999 360.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Μακεδονία. Κανένας από τους γείτονές μας εκείνη την εποχή μας δεν βοήθησε... Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας ήρθαν και πάλι πρόσφυγες. Τώρα έχουμε αποφασίσει να είμαστε μόνο μια χώρα διέλευσης. Θέλουμε να αποφύγουμε να περνάνε μετανάστες εάν τα σύνορα είναι κλειστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε κοινή δράση».
Προειδοποιεί δε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις γιατί σύντομα θα επιτευχθεί το όριο των 37 χιλιάδων προσφύγων που έχει ανακοινώσει ότι θα δεχτεί ακόμη η Αυστρία, ενώ παρότι το έχει κάνει δηλώνει ότι δεν θεωρεί σωστό να κλείσει η βαλκανική διαδρομή. «Οι άνθρωποι θα βρίσκουν πάντα άλλους τρόπους για να επιτύχουν το στόχο τους. Τα εγκληματικά δίκτυα θα τους εξασφαλίσουν. Θα υπάρξουν νέες διαδρομές μέσα από την Αλβανία ή την Βουλγαρία όταν ο καιρός ζεστάνει. Κανείς δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Σερβία. Ο στόχος των προσφύγων είναι η Γερμανία . Θα βρουν έναν τρόπο να πάνε εκεί. Έναν επικίνδυνο τρόπο», λέει.