Ο σύντροφος του Κροάτη βουλευτή Domagoj Hajdukovic μοιράστηκε με τους ακολούθους του στα social media, μια φωτογραφία του ζευγαριού να φιλιέται, αποσπώντας μηνύματα στήριξης.
Ο Matija Stainer μοιράστηκε μια φωτογραφία του με τον Hajdukovic στο Facebook, ευχαριστώντας τους followers για την υποστήριξή τους.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας και τα μηνύματά σας, πολλά από τα οποία προέρχονται τόσο από γνωστούς όσο και από εντελώς άγνωστους», έγραψε ο Stainer.
«Σε αυτούς που στέλνουν προσβολές, γράψτε κακά και θυμωμένα σχόλια. Ξέρω ότι θα τα έδινες τα πάντα για να είσαι στη θέση μου… Σου εύχομαι λοιπόν καλή τύχη» έγραψε.
Τον Ιούνιο του 2020, ο Hajdukovic, ένας σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος αφού φέρεται να δέχθηκε επίθεση από ένα άλλο στέλεχος του κόμματος, τον Tomislav Mikulin.
Μετά την αποβολή του Mikulin από το κόμμα, ο Hajdukovic επιβεβαίωσε τη σχέση με τον σύντροφό του.
Σύμφωνα με το ILGA-Europe, αυτό έκανε τον Domagoj Hajdukovic τον πρώτο ομοφυλόφιλο βουλευτή της Κροατίας.
«Τώρα που έκανα «come out», παρόλο που σίγουρα δεν συνέβη όπως ήθελα, θα ήθελα να πιστεύω ότι θα βοηθήσω να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που υπάρχουν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ίσως να βοηθήσω κάποιον άλλον να αποφασίσει να βγει από την κρυψώνα», είχε πει τότε.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τη θετική ανταπόκριση στην εικόνα ως ένδειξη ότι η αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κροατία αυξάνεται.
Η χώρα έχει ορισμένα δικαιώματα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, κατοχυρωμένα με νόμο. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το 2003 και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για υιοθεσία και ανάδοχη φροντίδα.
Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα του 2013 οδήγησε να αποφασίσει την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ορίζοντας τον γάμο ως ένωση αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Τα τρανς άτομα έχουν βασική νομική αναγνώριση και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ προστατεύονται από τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.
Ωστόσο, το αίσθημα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι κοινό, με την ILGA-Europe να λέει ότι η διαδικτυακή ρητορική μίσους αυξήθηκε το 2020.
Νωρίτερα αυτό το έτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε στη υπόθεση Sabalic κατά Κροατίας, ότι η απάντηση της Κροατίας σε ένα βίαιο ομοφοβικό έγκλημα ενθάρρυνε την ατιμωρησία.
Το θύμα, η Sabalic, δέχτηκε επίθεση σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης αφού αρνήθηκε τις προβολές ενός άνδρα και του αποκάλυψε ότι ήταν λεσβία. Το έγκλημα αντιμετωπίστηκε ως πλημμέλημα και στον δράστη επιβλήθηκε πρόστιμο 40 ευρώ.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε την απάντηση των αρχών ως «ιδιαίτερα καταστροφική για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Με πληροφορίες του PinkNews