Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η πώληση της κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok, όπως επιτάσσει νόμος που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι.
Το διάταγμα Τραμπ ήταν ένα από τα δεκάδες που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Η διαταγή έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ να μην προβεί σε καμία ενέργεια για την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει την πώληση ή το κλείσιμο της γιγαντιαίας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ για μια περίοδο 75 ημερών.
Η παύση, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα επιτρέψει «την ευκαιρία να καθοριστεί η κατάλληλη πορεία προς τα εμπρός με ομαλό τρόπο που θα προστατεύει την εθνική ασφάλεια, αποφεύγοντας παράλληλα την απότομη διακοπή λειτουργίας μιας πλατφόρμας επικοινωνιών που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς». Το διάταγμα δίνει επίσης εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εκδώσει επιστολές σε άλλες μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google της Alphabet και η Oracle, που συνεργάζονται με το TikTok, «δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου και ότι δεν υπάρχει ευθύνη για οποιαδήποτε συμπεριφορά που συνέβη κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου».
Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε σε τι αποσκοπεί το εκτελεστικό διάταγμα για το TikTok, ο Τραμπ είπε πως απλά «μου έδωσε το δικαίωμα να το πουλήσω ή να το κλείσω», προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την υπόθεση. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης του TikTok επικαλούνται εδώ και καιρό ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεδομένης της ιδιοκτησίας της από την ByteDance, μια εταιρεία που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, και την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες για σκοπούς κατασκοπείας ή προπαγάνδας.
Ο Τραμπ είχε επικρίνει το TikTok για αυτούς λόγους κατά την πρώτη του θητεία στην αμερικανική προεδρία και προσπάθησε να το απαγορεύσει ο ίδιος. Έκτοτε άλλαξε γνώμη, λόγω της δημοτικότητάς του στην πλατφόρμα και τη χρήση της κατά τη διάρκεια της περσινής προεδρικής εκστρατείας. Επίσης, ο άλλοτε δισεκατομμυριούχος πολέμιος του Τραμπ, Τζεφ Γιας, μετά τη συμμετοχή του με 15 δισ. δολάρια στην ByteDance -την μητρική εταιρεία του TikTok- έγινε δωρητής των Ρεπουμπλικανών.
Σύμφωνα με διακομματικό νόμο που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Απρίλιο, το TikTok υποχρεώθηκε να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ έως τις 19 Ιανουαρίου 2025. Βάσει του νόμου, η προθεσμία θα μπορούσε να παραταθεί κατά 90 ημέρες, εάν η πώληση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ByteDance έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πουλήσει το TikTok, ενώ έχουν κατατεθεί προσφορές από τον Frank McCourt, έναν δισεκατομμυριούχο που κάποτε ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers, και τον Kevin O'Leary, έναν επενδυτή διάσημο για την εμφάνισή του στο Shark Tank, το επιχειρηματικό ριάλιτι του ABC.
Με πληροφορίες από Guardian