Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενοχοποιούν τον Άσαντ για την χημική επίθεση στη Συρία

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενοχοποιούν τον Άσαντ για την χημική επίθεση στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποίησαν την επίθεση με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν στις 4 Απριλίου στη βόρεια Συρία και πως ο Άσαντ ή το στενότερο περιβάλλον του διέταξαν την πραγματοποίηση του πλήγματος, αναφέρεται σε έκθεση η οποία αποχαρακτηρίσθηκε.

 

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε σαρίν είναι αναμφίβολο. Ούτε για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος δημιουργούνται αμφιβολίες, δεδομένης της διαδικασίας παρασκευής του σαρίν που χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό μετά το τέλος ενός κυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε την έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.

 

Η έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε στη βάση δειγμάτων και αναλύσεων που έγιναν από τις γαλλικές υπηρεσίες, επιτρέπει να τεκμηριωθεί «από βέβαιη πηγή πως η διαδικασία παρασκευής του χρησιμοποιηθέντος σαρίν είναι τυπική της μεθόδου που αναπτύσσεται στα συριακά εργαστήρια. Η μέθοδος αυτή φέρει την υπογραφή του καθεστώτος και αυτό είναι που μας επιτρέπει να τεκμηριώσουμε την ευθύνη του σ' αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Ερό.

 

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως το σαρίν που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου είναι το ίδιο σαρίν με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο Σάρκεμπ στις 29 Απριλίου 2013», δήλωσε ο Ερό.

 

Η επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και έκανε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν ως απάντηση επίθεση με πυραύλους κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, πραγματοποιώντας την πρώτη άμεση επίθεσή τους εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης.

 

Στο εξασέλιδο έγγραφο --το οποίο συνέταξαν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και είδε το Reuters-- αναφέρεται πως το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε δείγματα που ελήφθησαν από το σημείο που σημειώθηκε το πλήγμα και σε δείγμα αίματος ενός θύματος.

 

Μεταξύ των στοιχείων που βρέθηκαν στα δείγματα ήταν η ουσία hexamine, χαρακτηριστική του σαρίν που παράγεται από τη συριακή κυβέρνηση.

 

«Οι γαλλικές υηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι μόνο ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και κάποιοι από το περιβάλλον του με μεγάλη επιρροή μπορούν να δίνουν τη διαταγή για χρήση χημικών όπλων», αναφέρεται στην έκθεση.

 

Σ' αυτή προστίθεται πως τζιχαντιστικές οργανώσεις στην περιοχή δεν έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν και να εξαπολύσουν μια τέτοια επίθεση και πως το Ισλαμικό Κράτος δεν βρίσκεται στην περιοχή.

 

Ο ισχυρισμός του Άσαντ, στις 13 Απριλίου στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η επίθεση ήταν κατασκευασμένη, «δεν είναι αξιόπιστος» δεδομένων των πολλών θυμάτων που έφθασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συριακά και τουρκικά νοσοκομεία, καθώς και της ποσότητας των αναρτήσεων στο Ίντερνετ που δείχνουν ανθρώπους με νευροτοξικά συμπτώματα, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM