Οι θάνατοι που οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ στη Σκωτία κατέγραψαν ρεκόρ δεκατριών ετών το 2020, εν μέσω πανδημίας, που όπως φαίνεται είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και σε αυτή την πτυχή για τη χώρα.
Συνολικά, πέρυσι, καταγράφηκαν 1.190 θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2019, και αποτελώντας τον υψηλότερο απολογισμό από το 2008, που είχαν πεθάνει 1.316 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (NRS).
Από το 2012 έως το 2018, ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν σε ετήσια βάση, αλλά έπεσε κατά 10% το 2019. Η μείωση είχε ερμηνευθεί ως πρώτη απόδειξη της επιτυχούς πολιτικής ελάχιστης τιμής στο αλκοόλ, που είχε εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2018, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολύχρονη, κακή σχέση πολλών πολιτών με το οινόπνευμα.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κατέληγαν ήταν άνδρες, και περίπου το ένα τρίτο βρίσκονταν στην πέμπτη και την έκτη δεκαετία της ζωής τους. Αντιδρώντας στην ραγδαία αύξηση των απωλειών, η επικεφαλής του προγράμματος Αlcohol Focus Scotland, Άλισον Ντάγκλας, είπε ότι η περσινή αναστροφή της εικόνας ήταν αποκαρδιωτική.
«Ο αντίκτυπος της πανδημίας απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως οι άνθρωποι που πίνουν πολύ, αναφέρουν ότι έχουν αυξήσει την κατανάλωση τους τελευταίους 18 μήνες. Οι συνέπειες είναι περισσότερο ορατές σε όσους ζουν σε φτωχότερες κοινότητες, όπου είναι 8 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κανείς εξαιτίας του αλκοόλ».
Η ίδια προτείνει την μείωση της διαθεσιμότητας του αλκοόλ, τον περιορισμό της διαφημιστικής προώθησης και την αύξηση της ελάχιστης τιμής ανά μονάδα. «Σημαντικό επίσης είναι να φροντίσουμε ώστε η υποστήριξη να είναι διαθέσιμη σε όσους την έχουν ανάγκη τώρα».
Η NRS κατέγραψε επίσης μείωση 3% στους θανάτους που πιθανότατα οφείλονται σε αυτοκτονίες μέσα στο 2020. Ωστόσο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς, οι αυτοκτονίες ήταν 28% περισσότερες από τον μέσο όρο για εκείνη την περίοδο. Το 71% των αυτοχείρων ήταν άνδρες.
Με πληροφορίες από Guardian