Oι μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των χρηστών στα social media με αποτέλεσμα περισσότερη περιβαλλοντική αφύπνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερη παραπληροφόρηση.
Οι εικόνες από τους δορυφόρους βοηθούν στο να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής στο τροπικό δάσος. Όμως πολλές από τις φωτογραφίες που έχουν γίνει viral τις τελευταίες μέρες είτε είναι παλαιότερες, είτε είναι από πυρκαγιές σε άλλα μέρη του πλανήτη. Αρκετές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την ένδειξη φωτογραφία αρχείου ή επισημαίνοντας πως δείχνουν την καταστροφή τώρα.
Για παράδειγμα η εικόνα που δείχνει το θαλερό καταπράσινο δάσος να περιβάλλεται από ένα τεράστιο «τείχος» από καπνό και η οποία έχει γίνει δημοφιλέστατη τις τελευταίες μέρες.
amazon rainforest: how can i help? need advice on how i can actually make a change here; these pictures are breaking my heart... this is one of the most important ecosystems on earth. is there a fundraiser, a call to action, anything i can leverage my audience for on this? pic.twitter.com/s3RcbZbMr0
— Logan Paul (@LoganPaul) August 21, 2019
Πράγματι πρόκειται για φώτο από τον Αμαζόνιο. Όχι όμως από τι φετινές φωτιές, ούτε καν από πρόσφατες. Ο Guardian, ο οποίος αναδημοσίευσε τη φωτογραφία το 2007, λέει πως πρόκειται για μία εικόνα που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1989.
Μια άλλη παρόμοια εικόνα κάνει το γύρο του Διαδικτύου, δημοσιεύτηκε μάλιστα και από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και συγκέντρωσε πάνω από 3 εκατομμύρια likes. Ακόμα και Ταμείο για το Τροπικά Δάση, το οποίο συγκεντρώνει δωρεές για την προστασία των δασών τη δημοσίευσε. στο λογαριασμό του στο Twitter. Ούτε εδώ όμως πρόκειται για φετινή φωτογραφία. Το CNN την εντόπισε να δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα το 2018.
Οι πιο συγκινητικές φωτογραφίες που έγιναν viral δείχνουν ζώα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά ή κουφάρια ζώων που κάηκαν. Όμως η εικόνα που δείχνει μια μαϊμού να κλαίει ενώ κρατάει μια μικρότερη μαϊμού δεν τραβήχτηκε στον Αμαζόνιο, αλλά στην Ινδία και μάλιστα είναι στιγμιότυπο του Απριλίου του 2016 και δεν έχει σχέση με φωτιά. Ενώ η άλλη δημοφιλής φωτογραφία, που δείχνει έναν καμένο λαγό, είναι από την περσινή πυρκαγιά στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.
This is ALARMING you guys...
— Nathalie Muñoz (@NathalieMunozx3) August 21, 2019
THE AMAZON rainforest has been on fire for THREE weeks and we’re just finding out about this 🙏🏽 #AmazonFire #PrayForTheAmazon pic.twitter.com/2XQnSDK5K9
Ενδιαφέρον έχει επίσης το πώς κάποιοι χρήστες μοιράστηκαν και μια φωτογραφία η οποία δείχνει πευκοδάσος να φλέγεται - και προφανώς δεν είναι από τον Αμαζόνιο, αλλά από φωτιά στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Η βλάστηση στην εικόνα μαρτυρά πως δεν θα μπορούσε να είναι τροπικό δάσος.
O Κριστιάνο Ρονάλντο δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία που είναι αρκετά παλιότερη και εντοπίζεται περίπου στο 2015.
H Madonna θέλοντας επίσης να στείλει το δικό της οικολογικό μήνυμα χρησιμοποίησε φωτογραφία από παλιότερη φωτιά στη Βραζιλία.
Αντίστοιχο φαινόμενο με φωτογραφίες που δεν ήταν αληθινές είχε σημειωθεί πρόσφατα και με τις φωτιές στη Σιβηρία. Ενδεικτικό και ίσως πιο κραυγαλέο παράδειγμα ήταν το ελάφι με τα φλεγόμενα κέρατα, μια εικόνα προϊόν επεξεργασίας που όμως είχε γεμίσει τα timeline χρηστών.
σχόλια