Διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μέλτσερ σχεδιάζει να επισκεφτεί αστυνομικούς σταθμούς, φυλακές και εγκαταστάσεις όπου κρατούνται συλληφθέντες με στόχο να συζητήσει τις «προκλήσεις» από τις μεθόδους βασανιστηρίων, όπως ανέφεραν τα ΗΕ με ανακοίνωση τους.
Η Τουρκία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει περισσότερους από 125.000 στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Τα μέτρα καταστολής της Άγκυρας, τα οποία έχουν καταδικαστεί από δυτικούς συμμάχους, ακτιβιστικές οργανώσεις, αλλά και από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έχει οδηγήσει στην προφυλάκιση 36.000 ανθρώπων.
«Προσμένω στην συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις διατήρησης του κράτους δικαίου, την προώθηση της λογοδοσίας και την εκπλήρωση του δικαιώματος αποκατάστασης των θυμάτων, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον φετινό Ιούλιο», υπογράμμισε ο Ελβετός αξιωματούχος Μέλτσερ, πρώην αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, που εργάζεται αυτή την στιγμή στην Ακαδημία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη.
Ο Χουάν Μέντες, προκάτοχος του Μέλτσερ στην θέση του ειδικού εισηγητή των ΗΕ για τα βασανιστήρια, ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε την επίσκεψη.
Με ανακοίνωσή του, ο Μέντες είχε εκφράσει τότε την έντονη απογοήτευση του, επικαλούμενος την ανάγκη διερεύνησης «καταγγελιών για υπερπληθυσμό και επικράτηση κακών συνθηκών σε πολλά κέντρα κράτησης σε όλη την χώρα».
Η τελευταία αποστολή εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για έρευνα διάπραξης βασανιστηρίων είχε γίνει το 1998, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Μολαταύτα, εμπειρογνώμονες άλλων ειδικοτήτων των ΗΕ έχουν επισκεφτεί την χώρα από τότε.