Ενδημικές ανισότητες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αποκαλύπτουν τόσο ο κορωνοϊός, όσο και ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Η Michelle Bachelet, επικεφαλής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής, σχολίασε την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση του ιού κορωνοϊού είχε χειρότερο αντίκτυπο στις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες.
«Αυτός ο ιός εκθέτει ενδημικές ανισότητες που έχουν παραμεληθεί πολύ καιρό», είπε σε δήλωσή της, σύμφωνα με το AFP.
Παρόμοιες ανισότητες πυροδότησαν επίσης τις διαδεδομένες διαμαρτυρίες σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεάπολις.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ επισημαίνουν όχι μόνο την αστυνομική βία κατά των έγχρωμων ανθρώπων, αλλά και τις ανισότητες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των ενδημικών φυλετικών διακρίσεων», εξήγησε.
Σημείωσε δε, ότι το ποσοστό θανάτου από τον ιό για τους Αφροαμερικανούς είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των άλλων φυλετικών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δήλωσή της τονίζει επίσης την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια επίσημη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαύροι, οι ασιάτες και άτομα που ανήκουν σε μειονότητες έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από μόλυνση από τον Covid-19.
Επισήμανε δε, ότι στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο, οι έγχρωμοι άνθρωποι είναι 62% πιο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό από τους λευκούς ενώ στο προάστιο του Seine Saint-Denis, το οποίο κατοικείται κατά κύριο λόγο από μειονότητες, καταγράφεται τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
«Ο φοβερός αντίκτυπος του COVID-19 στις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες αποτελεί θέμα συζήτησης, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι πόσα γίνονται για την αντιμετώπισή του», δήλωσε η Bachelet.
Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα από τα κράτη, όπως η ιχνηλάτηση της παρακολούθησης και του ελέγχου της υγείας, η αύξηση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και η παροχή στοχευμένων πληροφοριών για αυτές τις κοινότητες.
«Άτομα από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο αριθμό σε θέσεις εργασίας που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των μεταφορών, της υγείας και της καθαριότητας», ανέφερε η δήλωσή της.
Πρόσθεσε επίσης πως «Η συλλογή, ο διαχωρισμός και η ανάλυση δεδομένων ανά εθνικότητα ή φυλή, καθώς και το φύλο, είναι ουσιώδεις για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των διαρθρωτικών διακρίσεων που συμβάλλουν σε κακές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19.
Η καταπολέμηση αυτής της πανδημίας δεν μπορεί να κερδηθεί εάν οι κυβερνήσεις αρνούνται να αναγνωρίσουν τις κατάφωρες ανισότητες που φέρνει στο προσκήνιο ο ιός», προειδοποίησε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Με πληροφορίες του Guardian/AFP
σχόλια