Η τελευταία ολική έκλειψη σελήνης του έτους σημειώθηκε σήμερα, με περιοχές του κόσμου να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο.
Η έκλειψη είναι ορατή, μεταξύ άλλων, από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.
Ο φωτογραφικός φακός του Ευάγγελου Μαρκούλη κατέγραψε για την Eurokinissi την έκλειψη σελήνης από την Αυστραλία, αποτυπώνοντας τη μαγεία του φαινομένου.
Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα στη Μελβούρνη κατά την έναρξη του φαινόμενου είχε νέφωση, αργότερα όμως, ο ουρανός καθάρισε και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Αυστραλίας, το φαινόμενο ολοκληρώθηκε.
Μια έκλειψη Σελήνης, όπως σημειώνει το Time, συμβαίνει όταν η Γη περνά απευθείας μεταξύ του ήλιου και της σελήνης, ρίχνοντας μια βαθιά σκιά σε όλη τη σεληνιακή επιφάνεια. Θεωρητικά, μια έκλειψη Σελήνης θα πρέπει να συμβαίνει κάθε μήνα, καθώς η σελήνη και ο ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της Γης μία φορά κάθε 27 ημέρες κατά τη διάρκεια της σεληνιακής διέλευσης γύρω από τον πλανήτη.
Ωστόσο, η τροχιά του φεγγαριού έχει κλίση 5 μοιρών σε σχέση με τον ισημερινό της Γης, που σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές, η σκιά της Γης περνά πάνω ή κάτω από το φεγγάρι.
Μόνο μια φορά κάθε ενάμιση χρόνο τα τρία σώματα ευθυγραμμίζονται τέλεια για να πραγματοποιήσουν μια έκλειψη.
Ωστόσο, αυτή η συχνότητα του ενάμιση έτους είναι απλώς ένας μέσος όρος. Η συγκεκριμένη ολική έκλειψη είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη του 2022—η τελευταία που συνέβη στις 15 Μαΐου. Μετά από αυτή θα ξεκινήσει μια τριετής αναμονή για την επόμενη.
Με πληροφορίες Time