Η Βουλή της Ολλανδίας ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία την αντιμετώπιση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.
«Μια γενοκτονία της μειονότητας των Ουιγούρων λαμβάνει χώρα στην Κίνα», αναφέρει το ψήφισμα, με το οποίο η Ολλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο βήμα προχώρησε αυτή την εβδομάδα και το κοινοβούλιο του Καναδά.
Οι ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης όπως «μέτρα που στοχεύουν στην αποτροπή γεννήσεων» και τα «στρατόπεδα τιμωρίας» εμπίπτουν στο ψήφισμα 260 του ΟΗΕ, που είναι γνωστό ως Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αναφέρει το ολλανδικό ψήφισμα.
Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του ψηφίσματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, καθώς η κατάσταση δεν έχει κηρυχθεί ως τέτοια από τον ΟΗΕ ή ένα διεθνές δικαστήριο.
«Η κατάσταση των Ουιγούρων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας», δήλωσε ο Μπλοκ μετά την έγκριση του ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι η Ολλανδία ελπίζει να συνεργαστεί με άλλες χώρες επί του ζητήματος.
Ο συντάκτης του ψηφίσματος, ο βουλευτής Σιόερντ Σιοέρντσμα του κεντροδεξιού κόμματος D-66, ξεχωριστά πρότεινε άσκηση πιέσεων στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να μην διεξαχθούν στο Πεκίνο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022.
«Χυδαία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»
Το ψήφισμα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στη Χάγη, που σε ανακοίνωσε ανέφερε ότι είναι «απόλυτο ψέμα» οποιοσδήποτε υπαινιγμός για γενοκτονία στην επαρχία Σιντσιάνγκ.
Παράλληλα κατηγόρησε το ολλανδικό κοινοβούλιο ότι «εσκεμμένα συκοφάντησε την Κίνα» και ότι «παρενέβη χυδαία» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Στην ίδια ανακοίνωση η κινεζική πρεσβεία υποστήριξε ότι ο πληθυσμός των Ουιγούρων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, όπως και ότι απολαμβάνει υψηλότερο βιωτικό επίπεδο και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
«Πώς μπορείτε να το αποκαλείτε αυτό γενοκτονία; Τα ζητήματα της Σιντσιάνγκ ποτέ δεν αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνικότητα ή τη θρησκεία, αλλά αφορούν την καταπολέμηση της βίαιης τρομοκρατίας και την απόσχιση», ανέφερε ακόμη η πρεσβεία της Κίνας στη Χάγη.
Με πληροφορίες από CNN