Ορμπάν: Στη δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατία

Ορμπάν: Στη δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατία Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
2

Επίθεση κατά της δυτικής Ευρώπης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντάς την «μη δημοκρατική».

«Στην Δύση, επικρατεί ο φιλελευθερισμός, δεν υπάρχει δημοκρατία (!). Στην Δυτική Ευρώπη "οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και η λογοκρισία έχουν γίνει συρμός (!)"», δήλωσε ο Ορμπάν, σε ομιλία του ενώπιον μελών της ουγγρικής κοινότητας της Ρουμανίας στην βόρεια Ρουμανία.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι «σύμβολο αποτυχίας».

Το νέο ανοικτό μέτωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφορά την επίμαχη νομοθεσία για τους μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 19 Ιουλίου να προσφύγει για τους νόμους αυτούς κατά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ορμπάν έχει έναν δικό του ορισμό για την «χριστιανική δημοκρατία».

Και τον διατύπωσε με σαφήνεια κατά την ομιλία του: «η χριστιανική δημοκρατία είναι αντιμεταναστευτική, αντι-πολυπολιτισμική και αγωνίζεται υπέρ του μοντέλου της χριστιανικής οικογένειας».

Υποσχέθηκε να κάνει την μετανάστευση κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αναποτελεσματικοί και ανίκανοι να υπερασπισθούν την Ευρώπη κατά της μετανάστευσης».

Όσο για την περιοχή της Ρουμανίας που κατοικείται από Μαγυάρους, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή θα υπάρχει για πάντα, «ακόμη και όταν η Ευρώπη να έχει δεχθεί της εισβολή του ισλάμ».

Ο Ορμπάν δεν έκρυψε τις προβληματικές πολιτικές του συμπάθειες: επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας και χαρακτήρισε «πρωτόγονη» την πολιτική της Ενωσης απέναντι στην Μόσχα. Οσο για την Τουρκία του Ερντογάν, δήλωσε ότι «μπορεί να επικρίνει το σύστημα του Ερντογάν, αλλά η σταθερότητα στην Τουρκία είναι καλό πράγμα».

«Σήμερα, η ασφάλεια της κοιλάδας των Καρπαθίων και της Ευρώπης εξαρτάται από την σταθερότητα στην Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, διότι μπορούν να θέσουν τέλος στην ροή των μουσουλμάνων», είπε

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τη νοοτροπία καφενείου «ποιος είσαι που μιλάς;» για κάποιον που καταφέρεται εναντίον κάποιου άλλου.Ειλικρινά, ποτέ!!Ο Ορμπάν είναι αυτός που είναι. Μπορεί να μην ΜΑΣ αρέσει, αλλά δεν παύει να είναι εκλεγμένος από τους πολίτες της χώρας του και έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει την ΕΕ στην οποία η χώρα του μετέχει με πλήρη δικαιώματα. Ακόμη περισσότερο όταν πλησιάζουν Ευρωεκλογές.Το αν τα επιχειρήματά του στέκουν ή όχι, ΠΡΕΠΕΙ να ελέγχεται σχολαστικά μέσα στα πλαίσια του λογοκρατούμενου δημοκρατικά διεξαγόμενου διαλόγου.Όταν λοιπόν κατηγορεί την ΕΕ για «μη δημοκρατική», ενώ η συζήτηση για θεσμικό έλλειμμα Δημοκρατίας στα όργανα της ΕΕ κρατά καλά εδώ και χρόνια, πώς να το κάνουμε, έχει κάποιο δίκιο.Όσο αφορά στο μεταναστευτικό, το δημοκρατικό του ζητήματος είναι εύκολα ελέγξιμο:Είναι ή όχι οι χειρισμοί των κυβερνήσεων σε σύμπνοια με τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών;Τα γεγονότα (άνοδος των κομμάτων που είναι κατά, το Brexit, η ίδια η άνοδος στην εξουσία του ίδιου του Ορμπάν κι άλλων ομοϊδεατών του) πιστοποιούν πως όχι.Όσο αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία όντως χαρακτηρίζονται από δυσθεώρητη υποκρισία ολκής· (ακόμη κι ο Οζίλ το καυτηρίασε επισημαίνοντας πως Πολωνός συμπαίκτης του που φωτογραφήθηκε με τον Πούτιν, δεν είχε την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση με τον Οζίλ, που φωτογραφήθηκε με τον Ερντογάν).Επίκεινται Ευρωεκλογές και η άνοδος των κομμάτων που έχουν παρόμοιες απόψεις θα είναι σοκαριστική. Τέτοιες δηλώσεις θα ακούσουμε πολλές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Και όσο κι αν προκαλούν δυσφορία, στηρίζονται σε γεγονότα και επιχειρήματα στα οποία οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να προβάλλουν σθεναρά, στέρεα αντεπιχειρήματα.Το ζήτημα είναι αν αυτά υπάρχουν μεν, κι αν κάποιοι διατίθενται να τα υπερασπιστούν δημοσίως, δε.