Η Μάλι, ένας από τους πιο θλιμμένους ελέφαντες στον κόσμο, όπως την είχαν χαρακτηρίσει ακτιβιστές, πέθανε έχοντας ζήσει μόνη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.
Για τέσσερις δεκαετίες αυτός ο ελέφαντας ήταν η «ατραξιόν» του ζωολογικού κήπου της Μανίλα. Την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι το ζώο έτριβε συνεχώς την προβοσκίδα του στον τοίχο. Ήταν μια ένδειξη πως πονούσε, δήλωσε ο επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου, Χάινριχ Πάτρικ Πένια- Ντομίνγκο.
Το πρωί της Τρίτης, το ζώο ήταν ξαπλωμένο σε πλάγια θέση και ανέπνεε βαριά. Παρά τις προσπάθειες των κτηνιάτρων, πέθανε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η νεκροψία έδειξε πως είχε κακοήθεις όγκους σε αρκετά όργανα μεταξύ άλλων
«Ένας από τους πιο θλιμμένους ελέφαντες στον κόσμο πέθανε. Αναπαύσου εν ειρήνη Μάλι, άξιζες πολλά περισσότερα», ανέφερε σε ανακοίνωση η PETA.
Η ιστορία του «πιο θλιμμένου» ελέφαντα
Όταν ήταν 11 μηνών, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έκανε δώρο τη Μάλι στην τότε Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος. Ο ζωολογικός κήπος είχε άλλον ένα ελέφαντα, τον Σίβα, που πέθανε το 1990. Από τότε, η Μάλι ήταν η μόνη εκπρόσωπος του είδους της εκεί.
Επί χρόνια, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων καλούσαν τις αρχές να μεταφέρουν τη Μάλι σε καταφύγιο. Ανάμεσά τους ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, που το 2012 έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο.
«Σας γράφω για να ενώσω τη φωνή μου με πολλών άλλων, που ζητούν τη μεταφορά της Μάλι, του μοναχικού ελέφαντα που κρατείται στον ζωολογικό κήπο της Μανίλας, σε ένα καταφύγιο στην Ταϊλάνδη το ταχύτερο δυνατό», έγραφε στην επιστολή του ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Ανάλογη έκκληση είχε κάνει και ο Morrissey.
Όμως, παρά τις φωνές και τις καταγγελίες για τις συνθήκες στον ζωολογικό κήπο, ο ελέφαντας παρέμεινε εκεί. Οι αρχές υποστήριζαν πως κρατούσαν αιχμάλωτη τη Μάλι, επειδή το ζώο δεν γνώριζε τη ζωή στη φύση.
Με πληροφορίες από BBC