Ενώ η Κομισιόν αντιτίθεται εδώ και καιρό στη λεγόμενη αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών στον καλπάζοντα πληθωρισμό φαίνεται πως δεν πράττει το ίδιο για τα στελέχη της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε αυτόματη αύξηση μισθού πράγμα ωστόσο που έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές του οργανισμού προς τις κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των εργατικών και διευθυντικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Επιτροπής στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Σώματος των Επιτρόπων, έλαβαν αύξηση μισθών 2,4% τον Ιούνιο, με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Κομισιόν.
Η συνολική αύξηση του εργατικού κόστους της Κομισιόν ανέρχεται σε 95 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η προσαρμογή επηρεάζει επίσης τις κρατήσεις που καταβάλλονται από τους αξιωματούχους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ανέρχεται στα 78 εκατομμύρια ευρώ, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η προσαρμογή, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές της Επιτροπής στη λεγόμενη αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο πυροδοτεί σπείρες μισθών-τιμών και ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Πολλές χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν αυτή την πρακτική μετά τη στασιμοπληθωριστική δεκαετία του 1970, με μόνο το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να συνεχίζουν την εν λόγω οικονομική πολιτική.
«[Ένα] σημαντικό στοιχείο για να μην παγιωθεί ο πληθωρισμός είναι να αποφευχθούν οι σπείρες των μισθών και αντίστοιχα υπάρχει επίσης σημαντική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων να βρουν τη σωστή ισορροπία», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με τους κανόνες προσωπικού της ΕΕ, οι μισθοί προσαρμόζονται ετησίως για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο κόστος διαβίωσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί δύο φορές το χρόνο και να ισχύσει αναδρομικά εάν ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από το 3% την αντίστοιχη περίοδο, όπως συνέβη μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2021, όταν ο πληθωρισμός στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ήταν κατά μέσο όρο 3,5%.
«Αυτό το σύστημα δε στοχεύει να αναπροσαρμόσει τους μισθούς ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά να διατηρήσει την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων της ΕΕ σε ευθυγράμμιση με αυτή των εθνικών δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.