Στα ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αποκτήσει η Λουντμίλα Οτσερέτναγια- η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν- αφού παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, αλλά και τον κίνδυνο να «παγώσει» η περιουσία της εάν μπει στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, ρίχνει «φως» το Politico.
Η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αρτούρ Οτσερέτνι, έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ακίνητα στην Μαρμπέγια, την Μπιαρίτζ και το Νταβός μεταξύ άλλων. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Οτσερέτνι απέκτησε παράνομα την περιουσία και τα ακίνητά του, αλλά η αξία τους φαίνεται να ξεπερνά τις πηγές εισοδήματός του που είναι γνωστές.
Το διαζύγιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο δεύτερος γάμος
Η Λουντμίλα ήταν παντρεμένη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για περίπου 30 χρόνια, στις δεκαετίες που από την αφάνεια έγινε ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη χώρα.
Παντρεύτηκαν το 1983, όταν ο Πούτιν ήταν αξιωματούχος της KGB στο τότε Λένιγκραντ και η Λουντμίλα αεροσυνοδός της Aeroflot. Τον ακολούθησε στη Δρέσδη, όπου εστάλη ως πράκτορας ενώ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το ζευγάρι και οι δύο κόρες τους επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, εκείνη κράτησε χαμηλό προφίλ. Εμφανιζόταν σε κάποια επίσημα δείπνα και εκτελούσε κάποια άλλα καθήκοντα Πρώτης Κυρίας, αλλά σε γενικές γραμμές έμενε μακριά από τα φώτα.
Το 2013, αποχωρώντας από παράσταση μπαλέτου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η τότε Λουντμίλα Πούτινα ανακοίνωσαν το τέλος του γάμου τους, μια απόφαση που πήραν «από κοινού».
Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, παντρεύτηκε τον Αρτούρ Οτσερέτνι. Έναν φαν του τριάθλου Ironman, περίπου 20 χρόνια μικρότερό της, που ήταν διευθυντής του ιδρύματος που είχε συστήσει η ίδια. Ο γάμος έμεινε κρυφός μέχρι τον 2016, όταν δημοσιογράφοι ανακάλυψαν πως η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αλλάξει το όνομά της.
Ironman Italy - это случилось! После чемпионата мира, на котором не удалось показать лучший результат, Италия неожиданно...
Δημοσιεύτηκε από Артур Сергеевич Очеретный στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαμερίσματα στην Ισπανία, την Ελβετία, τη Γαλλία
Η Λουντμίλα Οτσερέτναγια είχε δημιουργήσει ένα ίδρυμα, το Κέντρο για την Ανάπτυξη της ρωσικής γλώσσας, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Οτσερέτνι. Υπό την ηγεσία του Πούτιν, το ίδρυμα απέκτησε πρώην κυβερνητικό κτίριο, στο κέντρο της Μόσχας, που κάποτε ανήκε στον παππού του Τολστόι.
Αφού ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε από το κράτος, που πρόσθεσε δύο ορόφους στο ιστορικό κτίριο, στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο ίδρυμα της Οτσερέτναγια. Τώρα, αποφέρει εκατομμύρια δολάρια από την ενοικίασή του σε εταιρεία που είναι καταχωρημένη στο πατρικό της όνομα.
Ο Αρτούρ Οτσερέτνι και η Λουντμίλα παντρεύτηκαν σε μια περίοδο που τα ακίνητα του ζευγαριού αυξάνονταν γρήγορα. Το Politico έκανε έρευνα και επισκέφθηκε πολλά από αυτά.
Στη Μαρμπέγια της Ισπανίας έχουν δύο διαμερίσματα, τα οποία απέκτησε ο Οτσερέτνι λίγο πριν από τον γάμο τους. Το πρώτο αγοράστηκε για περίπου 800.000 ευρώ το 2011 και το δεύτερο το 2014, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Έκτοτε, οι τιμές ακινήτων έχουν ανέβει.
Από το 2013 η ισπανική νομοθεσία παρέχει άδεια παραμονής σε εκείνους που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα στη χώρα. Σε ερώτηση του Politico αν ο Οτσερέτνι έχει ωφεληθεί από το σχέδιο για τη «χρυσή βίζα», το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει «προσωπικές πληροφορίες».
Το 2015, περίπου την εποχή που παντρεύτηκε την Λουντμίλα, ο Αρτούρ Οτσερέτνι αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Νταβός. Εκείνη την εποχή, πωλούνταν για περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.
Από μόνο του το γεγονός ότι μπόρεσε να αγοράσει διαμέρισμα στην Ελβετία είναι ασυνήθιστο, σημειώνει το Politico. Η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει σε ξένους να αγοράζουν σπίτια, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπως να πρόκειται για νέα κατασκευή που αποκτάται ως εξοχικό- κάτι που φαίνεται να έκανε ο Οτσερέτνι- ή αν μπορούν να αποδείξουν ότι ζουν και εργάζονται στην Ελβετία.
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσθήκες στα ακίνητα του Οτσερέτνι είναι μια εκκεντρική βίλα- η Villa Souzanna- περίπου 6 χιλιόμετρα από την Μπιαρίτζ στη Γαλλία, μια περιοχή όπου η Οτσερέτναγια και ο Πούτιν έκαναν διακοπές προτού εκείνος γίνει πρωθυπουργός.
O Οτσερέτνι αγόρασε τον εν λόγω ακίνητο το 2013. Η Villa Souzanna είναι υπό κατασκευή εδώ και περίπου επτά χρόνια, αλλά από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, οι εργασίες σταμάτησαν
Δεν είναι η μόνη μόνη βίλα στην πόλη που συνδέεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2012 ο Κίριλ Σαμάνοφ- τότε σύζυγος της Κατερίνα Τιχόνοβα- της μικρότερης κόρης του Πούτιν και της Οτσερέτναγια- αγόρασε ένα σπίτι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που «βλέπει» στη θάλασσα.
Πριν από την πανδημία, η Τιχόνοβα πήγαινε εκεί μια φορά τον χρόνο και έμενε αρκετές εβδομάδες, μαζί με τα παιδιά της, σύμφωνα με γείτονα. Το ζευγάρι χώρισε το 2018 και οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν τη βίλα του Σαμάνοφ, μετά τις κυρώσεις που του επέβαλε η ΕΕ τον Απρίλιο.
Η απειλή των κυρώσεων
Το ζεύγος Οτσερέτνι δεν είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Εξάλλου, το Λονδίνο ήδη έχει επιβάλει κυρώσεις στην Οτσερέτναγια και τις κόρες της.
Αν μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ, το ζευγάρι ρισκάρει να χάσει την πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ευρώπη. Ήδη, τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς ζητούν να μπει η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη «μαύρη λίστα».
«Είναι η πρώην σύζυγος του Πούτιν, η γυναίκα με την οποία πέρασε δεκαετίες και η μητέρα των κορών του, που στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά όχι στην ίδια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση για αυτό», δήλωσε η Μαρία Πέβτσιχ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει επιβάλλει κυρώσεις σε περίπου 1.400 άτομα και οντότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ σε σχεδόν 2.500 και η Βρετανία σε 1.600.
Μόνο 639 άνθρωποι και οντότητες είχαν μπει και στις τρεις «μαύρες λίστες» έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του Brookings Sanctions Tracker. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κόρες του και η φερόμενη σύντροφος του Ρώσου προέδρου, Αλίνα Καμπάεβα. Όμως, στην Οτσερέτναγια επέβαλε κυρώσεις μόνο το Λονδίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειες για να «πληγεί το οικονομικό δίκτυο του Πούτιν».
Την ίδια ώρα, περίπου 70 ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων τους. Κάποιοι από αυτούς, όπως η Σαοντάτ Ναρζίεβα- αδελφή του μεγιστάνα Άλιστερ Ουσμάνοφ- και η Όλγα Άιζιμαν, πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Φρίντμαν, αθόρυβα αποσύρθηκαν από τη λίστα.