Μια έρευνα χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι χιλιάδες Υεμενίτες θα πεθαίνουν καθημερινά, αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός δεν άρει τον αποκλεισμό των βασικών λιμανιών της χώρας.
Η προειδοποίηση αυτή έγινε αφού η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις πολυπληθείς πόλεις της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας της χολέρας.
Από τον Απρίλιο περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του ακάθαρτου νερού, στη χειρότερη επιδημία που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 2.200 ανθρώπων, τόνισε η Γιολάντα Ζακεμέ εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.
«Το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης στη Ντάμαρ και την Άμαραν καλύπτουν πλέον μόνο τις ανάγκες του μισού πληθυσμού», πρόσθεσε.
Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έκλεισε στις 6 Νοεμβρίου όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα στην Υεμένη μετά την αναχαίτιση πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες Χούτι.
Την Παρασκευή η ΔΕΕΣ είχε επισημάνει ότι τρεις πόλεις --η Σάαντα, τη Τάεζ και η Χοντέιντα—δεν έχουν πλέον νερό καθώς εξαιτίας του αποκλεισμού δεν γίνονται εισαγωγές πετρελαίου, απαραίτητο για την άντληση νερού και την αποχέτευση, στερώντας από σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους το καθαρό νερό. «Σήμερα η Σανάα και η αλ Μπάιντα προστέθηκαν στον κατάλογο», πρόσθεσε η Ζακεμέ.
Χρησιμοποιώντας μια διεθνή κλίμακα κατάταξης της διατροφικής ασφάλειας, το Famine Early Warning System (FEWS NET) ανακοίνωσε ότι ακόμη και πριν τον τρέχοντα αποκλεισμό, 15 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση.
«Κατά συνέπεια, ο παρατεταμένος αποκλεισμός των βασικών λιμανιών κινδυνεύει να προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου επιδείνωση της διατροφικής ασφάλειας (...) σε μεγάλες περιοχές της χώρας», τόνισε το FEWS NET.
Σύμφωνα με το ίδιο, λιμός είναι πιθανό να ξεσπάσει σε πολλές περιοχές τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, αν τα λιμάνια παραμείνουν κλειστά, με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Χιλιάδες θάνατοι μπορεί να καταγράφονται καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και του ξεσπάσματος ασθενειών», υπογράμμισε η FEWS NET.
Ο κίνδυνος για ξέσπασμα λιμού παραμένει πιθανός ακόμη κι αν το λιμάνι του Άντεν παραμείνει ανοικτό, επεσήμανε η έκθεση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα λιμάνια της Υεμένης για να ξεκινήσουν και πάλι οι εισαγωγές βασικών προϊόντων.
Ο ΟΗΕ έχει κάνει επίσης έκκληση για την άρση του αποκλεισμού από τον αραβικό συνασπισμό, προειδοποιώντας για το ξέσπασμα του μεγαλύτερου λιμού που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες.
σχόλια