Πόσοι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν βάσει της πρότασης για εκεχειρία που αποδέχτηκε η Χαμάς

Πόσοι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν βάσει της πρότασης για εκεχειρία που αποδέχτηκε η Χαμάς Facebook Twitter
Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα γύρω από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, φωτ.: ΕΡΑ
0

Στην πρόταση για κατάπαυση πυρός που αποδέχτηκε η Χαμάς σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η ισλαμιστική οργάνωση έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει 33 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας.  

Οι όμηροι που αναφέρονται στην πρόταση της Χαμάς θα μπορούσαν να είναι ζωντανοί ή νεκροί και να προέρχονται από την θολή για την ώρα «ανθρωπιστική κατηγορία». 

Στους ομήρους περιλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, στρατιώτες όσο και πολίτες, άτομα άνω των 50 ετών και άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, αν και δεν είναι σαφές πώς ορίζεται η «ανθρωπιστική κατηγορία» από τη Χαμάς. 

Βάσει ανάλυσης του NBC News, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 51 όμηροι που φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για απελευθέρωση στην πρώτη φάση. Από αυτούς, οι 15 έχουν επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές, αν και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υψηλότερος. 

Τα κριτήρια απελευθέρωσης των ομήρων φαίνεται να πληροί ξεκάθαρα ένας Αμερικανός όμηρος. Ο 64χρονος Κιθ Σίγκελ, εμφανίστηκε σε βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η Χαμάς στα τέλη του περασμένου μήνα.  Άλλοι τέσσερις Αμερικανοί όμηροι πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, αλλά όλοι είναι νεότεροι άνδρες. 

Συνολικά στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 19 γυναίκες όμηροι, αν και πέντε έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκρές. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. 

Όσον αφορά στα παιδιά που βρίσκονται στη Γάζα, αυτά είναι πλέον μόνο δύο: ο 4χρονος Άριελ και ο 15 μηνών αδερφός του, Κφίρ. 

Η Χαμάς είπε στα τέλη Νοεμβρίου ότι τα δύο αδέρφια Μπίμπας που ήταν επίσης όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, μαζί με τη μητέρα τους, Σίρι. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό τους. Ο πατέρας τους, Γιάρντεν, κρατείται επίσης όμηρος. 

Με πληροφορίες από NBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM