Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι «ανησυχεί βαθιά» και για με τον αντίκτυπο της διακοπής συνηθισμένων υγειονομικών υπηρεσιών - ειδικά για τα παιδιά. Κατά τον ίδιο, ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες καταγράφηκαν σε 21 χώρες, εξαιτίας των συνοριακών περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία. «Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να διπλασιαστεί» επισήμανε. «Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί, εργαζόμαστε με χώρες για να τις στηρίξουμε».
«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» διεμήνυσε ο γενικός διευθυντής, επισημαίνοντας ότι ΠΟΥ ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις της εξάπλωσης του ιού στην Αφρική, στην ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και σε κάποιες χώρες της Ασίας.
«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος «όφειλε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όταν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό στα τέλη Ιανουαρίου.
«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου», είπε, σημειώνοντας πως τότε, εκτός της Κίνας, είχαν καταγραφεί μόνο 82 κρούσματα και κανένας θάνατος. Τόνισε δε πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 185 χώρες. Τα 972.000 από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ.
Από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε παγκόσμια πανδημία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 208.131 άνθρωποι. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του μπορεί να είναι έως και 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times» για 14 χώρες, που λαμβάνει υπόψη της τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας.
Με πληροφορίες από Financial Times, Johns Hopkins University (JHU)
σχόλια