Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τζέιμς Κλάπερ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι προκαλούν «μη αναστρέψιμη βλάβη» στα αμερικανικά συμφέροντα με τις αποκαλύψεις τους, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανακριβείς και κατακριτέες».
Τον μίτο της Αριάδνης ξετύλιξε η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, που δημοσίευσε απόρρητη δικαστική απόφαση που υποχρέωνε την εταιρία Verizon να παράσχει όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση στην NSA. Ακολούθησε και η Ουάσινγκτον Ποστ.
«Αυτή η πράξη είναι κατά των Αμερικανών πελατών της Verizon, οι οποίοι έρχονται σ' επικοινωνία με άλλους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει αναφορά σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών και σε ξένη κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ένταλμα αορίστου χρόνου, το οποίο πιστεύω ότι είναι παράνομο» δηλώνει κατηγορηματικά ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Ηλεκτρονικού Απορρήτου.
Ουσιαστικά πάντως ο Τζέιμς Κλάπερ επιβεβαίωσε το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, υποστηρίζοντας ότι αφορά «μη Αμερικανούς πολίτες». Φέρει τον ελληνικότατο όρο «Πρίσμα» και μάλλον τυχαίος δεν είναι, αφού θέλει να δει όλο το φάσμα των επικοινωνιών.
«Η ιδέα και μόνο, ότι συλλέγουν δεδομένα, τα οποία προφανώς δείχνουν που βρίσκομαι διαρκώς, με ενοχλεί αφάνταστα. Νομίζω ότι είναι διακριτό, πως έχει ανακληθεί η έννοια των προσωπικών μου δεδομένων» λέει η Έριν Γιανγκ, πελάτισσα της Verizon.
«Αν με προστατεύει από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε είμαι με την κυβέρνηση. Λίγο ως πολύ, είναι δικαιολογημένο ό,τι κάνουν» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Γκρεγκ Ντέμπσκι, επίσης πελάτης της Verizon.
Συνολικά εμπλέκονται εννέα εταιρίες, που αρνούνται ότι συνεργάζονται.
Μεταξύ αυτών είναι δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων.
Πηγή: Euronews
σχόλια