Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους»

Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους» Facebook Twitter
Προκαλεί εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους Νότιο,-Ευρωπαίους»
0

«Καθόλου έξτρα χρήματα για τη Νότια Ευρώπη» αναφέρει στο εξώφυλλό του ολλανδικό περιοδικό, που παρουσιάζει τους νοτιο- Ευρωπαίους να απολαμβάνουν καφέ και τάβλι και τους Βόρειο- Ευρωπαίους να δουλεύουν σκληρά.

Το εξώφυλλο του Elsevier Weekblad, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Απεικονίζει έναν άνδρα με μουστάκι και μία γυναίκα με μπικίνι να απολαμβάνουν καφέ, τάβλι και κρασί, εκπροσωπώντας τον Νότο, ενώ από πάνω ένα ζευγάρι κοστουμαρισμένων ξανθών Βόρειο- Ευρωπαίων φαίνεται να κοπιάζει και να εργάζεται σκληρά.

«Η Μέρκελ και ο Μακρόν θέλουν να δώσουν 500 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, ιδίως στον Νότο. Τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό είναι παράλογο» αναφέρει το άρθρο.

«Ολλανδία, βοηθήστε μας» συνεχίζει. «Για παράδειγμα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανταποκρίθηκε στην πρόταση για ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας 500 δισ. ευρώ, την οποία παρουσίασαν οι Μέρκελ και Μακρόν στις 18 Μαΐου.

Η Ολλανδία αντιπροσωπεύει περίπου τα 30 δισ. ευρώ. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο προορίζεται να αποτελέσει μια άνευ όρων δωρεά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο οικονομικά από τον αποκλεισμό λόγω του κορωνοϊού.

Πρόκειται κυρίως για χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου σημαίνει μεταφορά χρημάτων από τη Βόρεια στη Νότια Ευρώπη. Με αυτό η Γερμανία «διέβη τον Ρουβίκωνα».

Για πρώτη φορά, η Μέρκελ είναι πρόθυμη να μεταφέρει μετρητά στη Νότια Ευρώπη.

Αυτό είναι διεστραμμένο. Επειδή τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι καθόλου φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή πρόσβαση σε χρήματα.

Μπορούν επίσης να βελτιώσουν εύκολα την κερδοφόρα δύναμη των οικονομιών τους, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Βορρά.

Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους» Facebook Twitter

Πρώτον, πρέπει να αποκατασταθούν ορισμένοι μύθοι. Οι κύριες χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι φτωχές.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εξετάζει ετησίως τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Αυτό δείχνει ότι εάν ολόκληρη η πρωτεύουσα στη Γαλλία αθροιστεί και διαιρεθεί με τον αριθμό των ενηλίκων κατοίκων, ο Γάλλος κατέχει κατά μέσο όρο 276.121 ευρώ.

Αντίστοιχα στην Ιταλία, ο μέσος όρος είναι 234.139 ευρώ. Για τους Ολλανδούς είναι 279.077 ευρώ, για τους Γερμανούς 216.654 ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι Γερμανοί είναι κατά μέσο όρο φτωχότεροι από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, οι Ολλανδοί είναι λίγο πιο πλούσιοι. Επίσης, τα χρέη στη Βόρεια Ευρώπη δεν ελιναι χαμηλότερα από ό,τι στη Νότια Ευρώπη.

Όλοι γνωρίζουν τον κανόνα του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα του ευρώ, που απαιτεί από τις χώρες να έχουν το μέγιστο 60% δημόσιο χρέος.

Λίγοι γνωρίζουν τη συμβουλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι τα νοικοκυριά μπορεί να έχουν μέγιστο χρέος 133%. Το δημόσιο χρέος στη Βόρεια Ευρώπη είναι χαμηλότερο, αλλά το ιδιωτικό χρέος (των νοικοκυριών) είναι πολύ υψηλότερο.

Εάν προσθέσετε και καταχωρίσετε δημόσια και ιδιωτικά χρέη από τις 27 χώρες της ΕΕ (στοιχεία Eurostat 2018), θα λάβετε μια πιο ακριβή εικόνα για το ποιες χώρες είναι πραγματικά οφειλέτες.

Οι Ολλανδοί έχουν μεγάλα χρέη, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί δεν έχουν, αναφέρει το ολλανδικό περιοδικό.

Η Γαλλία έχει εθνικό χρέος 100%, ενώ τα ιδιωτικά χρέη ανέρχονται στο 148% του εθνικού εισοδήματος. Μαζί είναι 248%.

Η Ιταλία έχει εθνικό χρέος 137% και ιδιωτικά χρέη 107%: 244%. Η Γερμανία έχει δημόσιο χρέος 62,6%, ιδιωτικό 102%: δηλαδή μαζί 164,6%.

Στην Ολλανδία το εθνικό χρέος είναι 59,4%, αλλά το ιδιωτικό χρέος είναι 241,6%. Σε συνδυασμό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αυτό σημαίνει ότι το χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται σε 301%.


Η Γερμανία μπορεί να έχει μικρότερο χρέος από τις δύο κύριες χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά  η Ολλανδία έχει μεγαλύτερο χρέος.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν λίγο μικρότερο χρέος από την Ολλανδία, αλλά και οι δύο είναι περίπου στο 250%, υψηλότερο από τη Γαλλία και την Ιταλία.» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Με πληροφορίες του elsevierweekblad

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ