«Ραντεβού στα τυφλά» αλλά για να βρουν φίλους, οργανώνουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Στο εγχείρημα συμμετέχουν περισσότερα από 200 άτομα, που επιδιώκουν friendship blind dates με στόχο να μην αισθάνονται μόνοι.
Ιθύνων νους των ραντεβού στα τυφλά με στόχο τη φιλία είναι η Τζούλιετ Σαρτόρι, που αποφάσισε ότι ήθελε να διευρύνει τον κοινωνικό της κύκλο και έτσι πήγε ραντεβού για καφέ με τρία άτομα που δεν είχε ξανασυναντήσει. «Πήγε πολύ καλά», είπε η ίδια, μιλώντας στο BBC για το project. «Καταλήξαμε να μιλάμε για δύο ώρες και τους μιλάω ακόμα σήμερα. Όλοι κρατάμε επαφή».
Το friendship blind date εκείνο ήταν μέρος του Dinner with a Stranger («Δείπνου με έναν Ξένο»), μιας ιδιότυπης λέσχης που η Τζούλιετ και οι συγκάτοικοί της ξεκίνησαν «από μια ιδιοτροπία» και απευθύνεται σε συμφοιτητές τους στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που θέλουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.
Η Τζούλιετ, 21 ετών, είχε μετακομίσει στη Σκωτία από τις ΗΠΑ για να σπουδάσει επιχειρήσεις και μάνατζμεντ και είπε ότι ήταν πιο δύσκολο να συνδεθεί αμέσως με άλλους φοιτητές, καθώς ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι «είχαν έναν τοίχο» και ήταν κλειστοί. Καθώς οι φοιτητές είναι Online τόσο πολύ, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους πρόσωπο με πρόσωπο και η Τζούλιετ πίστευε ότι δεν θα είχε πολλές ευκαιρίες να μεγαλώσει τον κύκλο των φίλων της. Και έτσι γεννήθηκε το Dinner with a Stranger.
«Πιστεύαμε ότι αρχικά μόνο 30 άτομα θα συμμετείχαν», λέει η Τζούλιετ. «Απλώς δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Είναι μια ιδέα έξωθεν και το όνομα διώχνει τον κόσμο από την αρχή». Αλλά, τελικά, 200 άτομα - ένας συνδυασμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών ανδρών, γυναικών και non binary φοιτητών - εγγράφηκαν τον πρώτο μήνα στο κλαμπ και η λέσχη συνέχισε να αναπτύσσεται από τότε.
Η φιλοσοφία της λέσχης της Τζούλιετ είναι πολύ διαφορετική από την κουλτούρα των εφαρμογών γνωριμιών που κυριαρχούν στις ζωές πολλών νέων ανθρώπων. Πρώτον, αφορά στην ανάπτυξη φιλίας και όχι ρομαντικών δεσμών. Αποφεύγει επίσης τους πολύπλοκους αλγόριθμους των υπολογιστών και αντ' αυτού βασίζεται σε πιο παραδοσιακά κουίζ προσωπικότητας που μοιράζονται με τα μέλη στο διαδίκτυο στην αρχή κάθε μήνα.
Οι υποψήφιοι για τα ραντεβού φιλίας υποβάλλονται σε ερωτήσεις για ένα θέμα, από το αγαπημένο τους είδος μουσικής ή την πιο αγαπημένη ταινία της Disney μέχρι τον προορισμό των ονειρεμένων διακοπών τους. Στη συνέχεια, η Τζούλιετ και πέντε άλλοι που τη βοηθούν πια, περνούν ώρες για να ζευγαρώσουν οι ίδιοι και όχι ο αλγόριθμος, άτομα μεταξύ τους, και να μοιραστούν τα στοιχεία επικοινωνίας πριν κάνουν ένα βήμα πίσω για να αφήσουν τη μαγεία να συμβεί.
«Οι άνθρωποι είναι πιο μόνοι τώρα»
Παίζοντας τον πλατωνικό Έρωτα δίπλα στη Τζούλιετ, η Μαίρη Γιορκαντζή συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν ήταν μόνη που αγωνιζόταν να βρει φίλους στο πανεπιστήμιο. Με καταγωγή από την Κύπρο, λέει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα και μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό να νιώθεις ότι είσαι διαφορετικός και οι άνθρωποι δεν θα σε καταλαβαίνουν». Η 22χρονη πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις φιλίες.
Η άποψή της έρχεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας συγκρίνουν τη ζωή τους με τη ζωή των άλλων στο διαδίκτυο. «Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από ψεύτικες ιδέες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να προκαλέσουν μοναξιά και προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται ποτέ», λέει η Μαίρη.
«Οι άνθρωποι είναι πιο μόνοι τώρα. Η γενιά μας είναι πιο μοναχική».
Αλλά η Μαίρη λέει ότι το Dinner with a Stranger την έχει μυήσει στην ομορφιά του ραντεβού στα τυφλά. «Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του πανεπιστημίου είναι να γνωρίζεις νέους ανθρώπους», λέει η τεταρτοετής φοιτήτρια Οικονομικών και Φιλοσοφίας.
«Με αυτόν τον τρόπο δεν δίνεις έμφαση στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, δίνεις έμφαση σε πράγματα που έχουν σημασία σε μια φιλία, που είναι οι ομοιότητες που έχεις με τους άλλους».
Η ίδια το περιγράφει ως έναν «μοναδικό» τρόπο να συναντάς και να συνδέεσαι με άλλους από όλο τον κόσμο.
Οι δευτεροετείς σπουδαστές Βάνια και Χάνα, οι οποίοι συναντήθηκαν χάρη στο Dinner with a Stranger τον περασμένο Δεκέμβριο, πιστεύουν ότι δεν θα είχαν συναντηθεί αν δεν ήταν η ομάδα. Η Χάνα, 20 ετών, από το Μάντσεστερ, λέει: «Η κοινωνία δίνει τόση έμφαση στον ρομαντισμό που ξεχνάμε πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες». Λέει ότι πριν γνωρίσει τη Βάνια ήταν «μίζερη» και περνούσε πολύ χρόνο μόνη της, αλλά τώρα η ψυχική της υγεία έχει βελτιωθεί και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Οι δυο τους είναι πλέον καλύτερες φίλες και συγκάτοικοι.
Η Βάνια, 19 ετών, λέει ότι της άρεσε που γνώρισε τη Χάνα χωρίς «προσχεδιασμένες ιδέες και προσδοκίες». «Οι άνθρωποι μιλούν σε τόσο πολλούς ανθρώπους στο Διαδίκτυο που δεν μιλούν σωστά σε κανέναν», λέει η φοιτήτρια Οικονομικών, με καταγωγή από την Ινδία.
«Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνεις με εντελώς ανοιχτό μυαλό και γνωρίζεις κάποιον καθώς προχωρά η συζήτηση. Πρέπει να δείξετε ολοι ότι κάνετε γνήσια προσπάθεια».
Το μέλλον του «διασκεδαστικού πειράματος»
Για τη Τζούλιετ, το να βγαίνει ραντεβού φιλίας με αγνώστους τη βοήθησε να βρει τους «ανθρώπους» της.
Μπερδεμένη ως προς το γιατί κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι φυσιολογικό να βγαίνουν ραντεβού φιλίας για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες να λάβει μέρος σε αυτό το «διασκεδαστικό πείραμα».
«Είναι περισσότερο ένας σύγχρονος τρόπος να κάνεις φίλους. Είναι η ιδέα να γνωρίσεις κάποιον στο διαδίκτυο από έναν ιστότοπο γνωριμιών και να τη μετατρέψεις σε φιλία βλέποντας πόσο καλά συναναστρέφεσαι με αυτό το άτομο», λέει η ίδια.
Οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Bumble, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν παρόμοιες εκδόσεις για τη δημιουργία φιλιών, οι οποίες η Τζούλιετ πιστεύει ότι θα γίνουν πιο mainstream καθώς η ιδέα επεκτείνεται.
«Τώρα οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και σπουδάζουν εξ αποστάσεως, είναι πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι όλη την ώρα και είναι λιγότερο πιθανό να βγείτε έξω και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους όπως θα κάνατε πέντε πριν από χρόνια. Είναι μοντέρνο, αλλά νομίζω ότι θα γίνει πιο δημοφιλές στο μέλλον».
Με πληροφορίες από BBC