Ο Γκεόργκι Μαλέτς δεν συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα, ωστόσο συνελήφθη ενώ προχωρούσε στον δρόμο από την αστυνομία που χρησιμοποιεί κάμερες για ταυτοποίηση προσώπων που έχουν τοποθετηθεί το μετρό της Μόσχας.
Ο 30χρονος φωτογράφος-μπλόγκερ δήλωσε ότι η αστυνομία του είπε, πως τον ταυτοποίησε μέσω του συστήματος καμερών ταυτοποίησης προσώπων (Face-ID) και πρέπει να τους ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο.
«Μπορώ να πω ότι είχαν κάποιες φωτογραφίες , αλλά δεν ήταν από κάμερες, υπήρχε μια φωτογραφία από το προφίλ μου στα social media», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι τον ανέκριναν επί τέσσερις ώρες ως μάρτυρα σε μια ποινική υπόθεση τον φάκελο της οποίας άνοιξε η αστυνομία και αφορούσε προηγούμενες διαδηλώσεις και όχι αυτές τις 31ης Ιανουαρίου.
Αναφορές άλλων διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι τις προηγούμενες εβδομάδες, έδειξαν επίσης ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων για να προβαίνει σε προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις.
Ανώνυμη πηγή των δυνάμεων επιβολής του νόμου δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί φωτογραφίες που φυλάσσονται σε βάση δεδομένων που υπάρχει για αυτούς που συστηματικά συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν τέτοια συστήματα για τον σκοπό αυτό.
Το γραφείο του δημάρχου της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σύστημα ψηφιακής αναγνώρισης προσώπων στο μέτρο της Μόσχας το 2018 για τον εντοπισμό καταζητούμενων εγκληματιών, όταν η Ρωσία είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο ποδοσφαίρου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν σε όλη την Μόσχα κάμερες παρακολούθησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters