Η Δούμα ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που απαγορεύει στους αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν Ρωσίδες ως παρένθετες μητέρες.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα ορίζει ότι μόνο οι παντρεμένοι Ρώσοι πολίτες ή οι ανύπαντρες Ρωσίδες που δεν μπορούν να γεννήσουν παιδί για ιατρικούς λόγους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες παρένθετων μητέρων.
Η παρένθετη μητρότητα έναντι αμοιβής είναι νόμιμη στη Ρωσία, αν και θρησκευτικές ομάδες έχουν επικρίνει την πρακτική ως υπερβολικά εμπορική, συνδέοντάς την με έγκλημα.
Ο Vyacheslav Volodin, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, είπε ότι η απόφαση της Πέμπτης ελήφθη για να προστατευθούν τα παιδιά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Volodin, περίπου 45.000 μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό «τα τελευταία χρόνια».
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου έχουν συχνά συνδέσει την παρένθετη μητρότητα με την εμπορία παιδιών και το εμπόριο οργάνων. Έχουν επίσης επικρίνει τη χρήση παρένθετων μητέρων από ομόφυλα ζευγάρια.
«Σκοπός του νόμου είναι να απαγορεύσει την παρένθετη μητρότητα για αλλοδαπούς πολίτες. Ποιος έρχεται (αναζητώντας παρένθετη μητρότητα); Δεν ξέρουμε. Πού οδηγούνται τα παιδιά; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Αυτά είναι τα παιδιά μας», είπε ο Volodin στη Δούμα.
«Μπορούν τα μωρά να χρησιμοποιηθούν για (μεταμόσχευση) οργάνων, σε οικογένειες ομοφυλοφίλων. Απαγορεύεται από το νόμο να βγάζουμε τα παιδιά μας εκτός συνόρων. Τα παιδιά θα λάβουν αυτόματα αμέσως τη ρωσική υπηκοότητα και θα προστατεύονται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, τα ζευγάρια όπου ο ένας από τους συζύγους είναι Ρώσος πολίτης θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν Ρωσίδες παρένθετες μητέρες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι ένα παιδί που γεννιέται από παρένθετη μητέρα στη Ρωσία θα παιρνει αυτόματα τη ρωσική υπηκοότητα.
Για να γίνει ομοσπονδιακός νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει στη Μόσχα μια δίκη που αφορά «εμπόριο» βρεφών και συνδέεται με την παρένθετη μητρότητα. Τέσσερις γιατροί και δύο παρένθετες μητέρες θα καθίσουν στο εδώλιο και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 15 ετών, με αφορμή τον θάνατο ενός βρέφους που βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα στη Μόσχα το 2020.
Με πληροφορίες του AssociatedPress/AFP