Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες πήραν σήμερα μέρος σε μια σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Βουκουρέστι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής κι η οποία στοίχισε την ζωή σε 64 ανθρώπους- μια τραγωδία που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κουλτούρας της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι οι οποίοι κρατούσαν λουλούδια και κεριά κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση την περιοχή του κλαμπ Colectiv, για να καταγγείλουν ότι η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στη Ρουμανία και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την επόμενη τραγωδία.
Η φωτιά ξέσπασε την 30η Οκτωβρίου του 2015 όταν πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του ροκ συγκροτήματος Goodbye to Gravity προκάλεσαν ανάφλεξη στο εύφλεκτο αφρώδες υλικό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κέντρου με αποτέλεσμα να υπάρξει πανικός μεταξύ των θαμώνων που προσπαθούσαν να εξέλθουν από τη μοναδική έξοδο του καταστήματος όπου παγιδεύτηκαν πολλοί από τους 350 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ είχαν επιτρέψει την είσοδο παραπάνω ανθρώπων από όσους προέβλεπαν οι προδιαγραφές του και ότι το Colectiv δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή ρίψη πυροτεχνημάτων, όπως επίσης και επαρκείς εξόδους διαφυγής. Η εταιρεία δε που είχε αναλάβει την εκδήλωση χρησιμοποίηση πυροτεχνήματα εξωτερικής χρήσης.
Οι τοπικές αρχές του Βουκουρεστίου χορήγησαν εντούτοις άδεια λειτουργίας και επιθεωρητές ασφάλειας επέτρεψαν να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε άδεια πυροπροστασίας. Οι εισαγγελείς τους παρέπεμψαν όλους σε δίκη.
«Η Ρουμανία σήμερα δεν είναι η ίδια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν» δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις καθώς άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας νωρίτερα σήμερα. «Οι πολίτες έχουν περισσότερες προσδοκίες». «Εμείς έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία, να θυμόμαστε και να μην ξεχάσουμε ποτέ τους αθώους που έχασαν την ζωή τους εδώ στο Colectiv».
Το δυστύχημα πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών κατά της διαφθοράς, της αποφυγής ανάληψης ευθυνών και της πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης, ωστόσο σήμερα πολλοί πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.
«Δεν μάθαμε πολλά απ' όσα συνέβησαν» δήλωσε ο Ράζναν Μπραϊλένου, δημοσιογράφος και μουσικός που επέζησε από την φωτιά.
σχόλια