Σαλμάν Ρούσντι: Τα «τρελά όνειρα» για την επίθεση, το νέο βιβλίο και η απειλή της ριζοσπαστικοποίησης

Σαλμάν Ρούσντι: Τα «τρελά όνειρα» για την επίθεση, το νέο βιβλίο και η απειλή της ριζοσπαστικοποίησης Facebook Twitter
0

«Τρελά όνειρα» σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, έχει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, όπως εκμυστηρεύεται στο BBC. 

Ο 76χρονος Σαλμάν Ρούσντι δηλώνει «σχετικά εντάξει» με τα όσα πέρασε και σημειώνει πως έχει «πολύ καλό ψυχολόγος, ο οποίος έχει πολλή δουλειά να κάνει».  

Παραμένει αβέβαιος για το εάν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον άνδρα, που του στέρησε την όραση στο ένα μάτι, στο δικαστήριο αλλά και αγνοεί αν θα μπορέσει να ξαναπαραστεί σε δημόσια εκδήλωση ποτέ ξανά. 

Τον περασμένο Αύγουστο κατέληξε διασωληνωμένος στην εντατική και πέρασε έξι εβδομάδες στο νοσοκομείου, αφότου δέχθηκε 10 μαχαιριές.

Πλην του ματιού, τραυματίστηκε στο συκώτι αλλά και παρέλυσε το ένα του χέρι, λόγω βλάβης σε νεύρο. «Το ανθρώπινο σώμα έχει μία απίστευτη δυνατότητα ίασης. Και είμαι τυχερός» αναφέρει, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του. 

Ο συλληφθείς, Χαντί Ματάρ κρατείται για απόπειρα δολοφονίας, αλλά επιμένει στην αθωότητά του. Ο συγγραφέας επισημαίνει όμως πως «μερικές χιλιάδες άνθρωποι είδαν [σ.σ. την επίθεση]. Πιστεύω ότι [σ.σ. η απολογία του] είναι απλώς ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης και αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει. Αν ήμουν ο δικηγόρος του, θα τον συμβούλευα να το πράξει».

Δηλώνει «διχασμένος» όσον αφορά στην παρουσία του στη δίκη και εξηγεί πως ένα μέρος του θέλει να σταθεί στο δικαστήριο και να τον αντικρίσει καταπρόσωπο, αλλά ένα άλλο απλά δεν θέλει να ασχοληθεί. 

«Δεν έχω πολύ καλή γνώμη γι' αυτόν. Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό για μένα τώρα είναι ότι η ζωή να συνεχίζεται».

Αυτή την περίοδο ασχολείται με τη συγγραφή του νέου του βιβλίου, το οποίο έχει θέμα τη σχεδόν θανατηφόρα επίθεση. Όπως λέει, είναι μέσο για να επεξεργαστεί καλύτερα τα όσα βίωσε. «Υπάρχει αυτός ο κολοσσιαίος ελέφαντας στο δωμάτιο και, μέχρι να τον αντιμετωπίσω, είναι δύσκολο να πάρω στα σοβαρά οτιδήποτε άλλο». 

Τον περασμένο μήνα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε φεστιβάλ λογοτεχνίας, είχε παραδεχθεί πως δεν είναι το ευκολότερο θέμα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνει για να συνεχίσει τη ζωή του. 

Ο συγγραφέας, που δέχεται απειλές για τη ζωή του από την περίοδο που κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», υπογραμμίζει πως οι λογοτέχνες «δεν έχουμε μεγάλη δύναμη, δεν έχουμε στρατούς. Έχουμε τη δυνατότητα να γράφουμε για τον κόσμο». 

Παραδέχεται, παράλληλα, πως από την περίοδο που έγραψε το βιβλίο εκείνο, το 1988, ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην, ωστόσο η ριζοσπαστικοποίηση παραμένει απειλή για την κοινωνία. 

«Πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ της ιδιωτικής πίστης των ανθρώπων, η οποία δεν μας αφορά, πραγματικά, και της πολιτικοποίησης οποιασδήποτε θρησκείας» αναφέρει και δηλώνει πως παρότι ο ίδιος «δεν είμαι θρήσκος, ποτέ δεν ήμουν, και προήλθα από μία οικογένεια που δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκα» αντιλαμβάνεται την ανάγκη κάποιων να πιστεύουν.

«Είναι υπόθεσή τους, όχι δική μου, μέχρι να πολιτικοποιηθεί όμως», γιατί όταν γίνεται αυτό «καθίσταται υπόθεση όλων, όπως κάθε άλλο τι πολιτικό. Νομίζω πως πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς τον διαχωρισμό». 

«Άρα, τα άτομα που επιλέγουν τη βία, κατά τη δική μου άποψη, δεν είναι εκπρόσωποι της θρησκείας, αλλά εκπρόσωποι της βίας και πρέπει να αντιμετωπίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο» συμπληρώνει. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ