Σάντσεθ: Το μαυσωλείο του Φράνκο δε θα γίνει τόπος συμφιλίωσης

Σάντσεθ: Το μαυσωλείο του Φράνκο δε θα γίνει τόπος συμφιλίωσης Facebook Twitter
(EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να μετατραπεί το μαυσωλείο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο σε χώρο «συμφιλίωσης και μνήμης», όπως πρότεινε το κόμμα του αλλά και πολλοί ειδικοί.

«Η Βάγιε δε λος Καΐδος (σ.σ. "Κοιλάδα των Πεσόντων", όπως αποκαλείται το μαυσωλείο) δεν μπορεί να είναι ένας χώρος στον οποίο θα δώσουμε νέο νόημα, δεν μπορεί να γίνει τόπος συμφιλίωσης.Πρέπει να είναι χώρος αναπαύσεως, δηλαδή λαϊκό κοιμητήριο», είπε ο Σάντσεθ από τη Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

Το 2011 μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία είχε συγκροτήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε συστήσει να τοποθετηθεί στον χώρο μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του μαυσωλείου, των θυμάτων που έχουν ενταφιαστεί εκεί και των 20.000 πολιτικών κρατουμένων που συμμετείχαν στην κατασκευή του. Πέρσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ πρότεινε να μετατραπεί η «Κοιλάδα των Πεσόντων» σε χώρο «συμφιλίωσης και μνήμης».

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Χοσέ Γκιράο δήλωσε ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι «ένα παράδειγμα του τι δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ», στα πρότυπα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε και επίσημα τη διαδικασία εκταφής του Φρανθίσκο Φράνκο, του δικτάτορα που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1939, μέχρι τον θάνατό του, το 1975.

Το μνημειώδες συγκρότημα απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη και στον χώρο του έχουν ταφεί περίπου 37.000 Φρανκιστές και Δημοκρατικοί μαχητές.

Η στάση του Σάντσεθ προκάλεσε πολλές επικρίσεις στην Ισπανία, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να τον κατηγορεί ότι «ασχολείται με εκείνους που πέθαναν πριν από 40 χρόνια».

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή ο πρωθυπουργός κάνει το αντίθετο «από αυτό που πρότειναν οι ειδικοί» το 2011.

O Εμίλιο Σίλβα, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να μετατραπεί το μαυσωλείο σε μουσείο, σχολίασε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη φράση "λαϊκό κοιμητήριο", δεδομένου ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον εκκλησιαστικό ναό που βρίσκεται εκεί ως χώρο λατρείας.

«Αυτό είναι ασύμβατο επειδή η Εκκλησία υπήρξε όργανο νομιμοποίησης της δικτατορίας», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM