Μία από τις χειρότερες ταινίες του 2017, το Emoji Film, επέλεξε η Σαουδική Αραβία για την πρώτη κινηματογραφική πρεμιέρα στην χώρα μετά από σχεδόν 35 χρόνια απαγόρευσης των σινεμά.
Η ταινία που προβλήθηκε σε ένα αυτοσχέδιο σινεμά στη Τζέντα είχε «θαφτεί» πέρυσι από κοινό και κριτικούς, συγκεντρώνοντας μόλις 9% στο Rotten Tomatoes. Πάντως παρά τις αρνητικές κριτικές κατάφερε να συγκεντρώσει 217 εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις 50 που είχαν δαπανηθεί για την παραγωγή της.
Η άρση της απαγόρευσης έγινε στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται οι συναυλίες και τα θεάματα από το 2017.
Ασαφές πάντως παραμένει αν μαζί με την άρση της απαγόρευσης της λειτουργίας των κινηματογράφων θα επιτραπεί και η μεικτή παρακολούθηση από άνδρες και γυναίκες στις αίθουσες.
Το βέβαιο είναι πως η πρακτική της λογοκρισίας αμφιλεγόμενων και επίμαχων σκηνών που προσβάλλουν τα χρηστά ήθη της χώρας θα συνεχιστεί.
Περισσότερες (και προσοδοφόρες) ελευθερίες
Μετά την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν από τον ερχόμενο Ιούνιο, αίρεται και η απαγόρευση που ίσχυε εδώ και 35 και πλέον χρόνια για τα σινεμά, παρά τη διαφωνία υπερσυντηρητικών κύκλων που θεωρούν τα θεωρούν «χώρους διαστροφής».
«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ ενώ οι αρχές της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν άδειες εκμετάλλευσης.
Χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες για λόγους διασκέδασης. Η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά να παραμείνουν στη χώρα.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες έως το 2030, και με τον τρόπο αυτό θα οικοδομηθεί μια βιομηχανία που θα συνεισφέρει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ριάλ (24 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά και στην αγοραστική δύναμη της νεολαίας της, η οποία αποτελεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.
«Θέλω να δω τα πάντα, γιατί ο κινηματογράφος είναι κάτι καινούργιο για εμάς», δήλωσε ο 30χρονος σινεφίλ Ιμπτισάν Αμπού Ταλίμπ. «Ελπίζω ότι όλα θα υπάρχουν - ταινίες δράσης, αισθηματικές, παιδικές, κωμωδίες. Τα πάντα, Θεού θέλοντος».
σχόλια