Σε απελπισία το NHS: Πληρώνει ως 2.500 λίρες για τις βάρδιες νοσοκόμων- Η νέα «μόδα» του έκτακτου προσωπικού

Σε απελπισία το NHS: Πληρώνει ως 2.500 λίρες για μία βάρδια σε νοσοκομείο- Η νέα «μόδα» του έκτακτου προσωπικού Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Τα «αφεντικά» του NHS πληρώνουν ολοένα και περισσότερο υψηλότερους μισθούς για έκτακτο προσωπικό μέσω πρακτορείων εύρεσης εργασίας ώστε να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες.

Οι δαπάνες στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν κατά 20% πέρυσι και έφτασαν τα 3 δισ. λίρες στην Αγγλία, σύμφωνα με το BBC.

Σε πολλές βάρδιες, οι υπεύθυνοι είχαν τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού που ήταν διατεθειμένοι να παραβιάσουν τα κρατικά ανώτατα όρια αμοιβών για αυτούς τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γιατροί και νοσηλευτές.

Ξεχωριστά στοιχεία που παραδόθηκαν από τους Εργατικούς έδειξαν ότι ορισμένα ιδρύματα του NHS είχαν πληρώσει έως και 2.500 λίρες Αγγλίας σε νοσηλευτές για να καλύψουν βάρδιες.

Από τις 60 απαντήσεις των ιδρυμάτων, 10 ανέφεραν ότι η πιο ακριβή «βάρδια» κόστισε πάνω από 2.000 λίρες, ενώ για άλλα 13 ήταν μεταξύ 1.000-2.000 λιρών.

Σχετικό ρεπορτάζ του BBC, κάνει επίσης λόγο για επιθετικό μάρκετινγκ από τα πρακτορεία - τα οποία παίρνουν μερίδιο από την αμοιβή. Χαρακτηριστικά ένα από αυτά καυχιόταν ότι είναι η «καλύτερη» στιγμή για να το δοκιμάσει κανείς, επειδή οι αμοιβές που μπορούν να διεκδικηθούν αυξάνονται.

Παρόλο που η καταβολή 2.500 λιρών για μια βάρδια μπορεί να μην είναι ο κανόνας - δείχνει πόσο μπορεί να κοστίσει στο NHS η έλλειψη προσφοράς.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το NHS αντιμετώπισε εξαιρετικές πιέσεις πέρυσι, αλλά αναμένει ότι οι δαπάνες για έκτακτο προσωπικό από πρακτορεία θα μειωθούν στο μέλλον.

Σε απελπισία το NHS: Πληρώνει ως 2.500 λίρες για μία βάρδια σε νοσοκομείο- Η νέα «μόδα» του έκτακτου προσωπικού Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

«Υπερδιπλάσια αμοιβή και μεγαλύτερος έλεγχος»

Το BBC μίλησε με έναν γιατρό για καρκινοπαθείς, στον οποίο προσφέρθηκε εργασία για 130 λίρες/ώρα - πολύ πάνω από το ανώτατο όριο για τον ρόλο του - και χαρακτήρισε «απίστευτες» τις διαθέσιμες αμοιβές αλλά και αντανάκλαση της «απελπισίας της διοίκησης».

«Υπερδιπλάσια αμοιβή και μεγαλύτερος έλεγχος», τόνισε.

Ο Δρ. Τζέιμς Μπάρσον, αντί να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδρομή του ειδικευόμενου γιατρού, επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στην εργασία με πρακτορεία σε νοσοκομεία σε όλο το Λίνκολνσαϊρ.

Ο λόγος; Η αμοιβή και η ευελιξία. Μπορεί να κερδίζει υπερδιπλάσια από ό,τι θα πληρωνόταν αν ήταν στο μισθολόγιο του NHS, χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύεται για νυχτερινές βάρδιες και Σαββατοκύριακα.

«Το να είσαι ειδικευόμενος γιατρός είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Τώρα μπορώ να εργάζομαι 9 με 5, από Δευτέρα έως Παρασκευή και να παίρνω ρεπό που είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση», εξηγεί.

Όπως λέει, δεν θα σκεφτόταν να αναλάβει μια βάρδια για λιγότερο από 50- 60 λίρες την ώρα.

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη άδειας και αποδοχών ασθενείας, καθώς και το ότι «δεν αισθάνεται πάντα ευπρόσδεκτο μέλος της ομάδας».

Σε απελπισία το NHS: Πληρώνει ως 2.500 λίρες για μία βάρδια σε νοσοκομείο- Η νέα «μόδα» του έκτακτου προσωπικού Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», λέει το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο του Κόλτσεστερ είναι μία μόνο από τις πολλές υπηρεσίες που βασίζονται όλο και περισσότερο σε τέτοιου είδους εργαζομένους.

Ο προϊστάμενος του τμήματος επειγόντων περιστατικών, Άντι Σιλ λέει ότι είναι μια συνεχής μάχη για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό διαθέσιμο προσωπικό.

«Μερικές φορές μπορεί να ξοδεύεις ώρες κάθε μέρα προσπαθώντας να τακτοποιήσεις τις βάρδιες».

Πρόκειται για μια εικόνα που επαναλαμβάνεται σε όλο το νοσοκομείο και στις υπόλοιπες τοποθεσίες που ανήκουν στο East Suffolk and North Essex NHS Trust.

Ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Χαλμ λέει ότι ένας συνδυασμός παραγόντων παίζει ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να ανοίξουν επιπλέον θάλαμοι για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση, καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού.

Ορισμένοι αφήνουν μάλιστα τις θέσεις εργασίας τους, για να επιστρέψουν αργότερα ως εργαζόμενοι με τέτοιου είδους συμβάσεις.

Όπως λέει, ενώ πολλοί εργαζόμενοι από πρακτορεία κάνουν φανταστική δουλειά στους θαλάμους, θα προτιμούσε να μπορεί να χρησιμοποιεί δικό του προσωπικό. «Είναι το καλύτερο για τη φροντίδα των ασθενών. Το προσωπικό του πρακτορείου απαιτεί περισσότερη επίβλεψη και εργασίες όπως η αλλαγή βάρδιας διαρκούν περισσότερο».

Σε κάθε περίπτωση παραδέχεται ότι δεν είναι προφανώς η καλύτερη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, αλλά λέει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. «Η ποιότητα και η ασφάλεια της περίθαλψης θα είναι πάντα προτεραιότητα», προσθέτει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM