Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- Ροχανί: Κίνδυνος για περιφερειακό πόλεμο

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- Ροχανί: Κίνδυνος για περιφερειακό πόλεμο Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, ενώ η πρωτεύουσα της περιοχές έγινε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών.

Τη νύχτα της Τρίτης ήταν σφοδροί οι βομβαρδισμοί στην πόλη Στεπανακέρτ, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP. Οι προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονταν σχεδόν κάθε ώρα, ενώ η πόλη ήταν βυθισμένη σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι.

Κάθε φορά ακολουθούσε μια σειρά δυνατών εκρήξεων, η προέλευση των οποίων δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί: ρουκέτες, πύραυλοι, πυρά του πυροβολικού ή αεροπορικοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Κίνδυνος για περιφερειακό πόλεμο

Ο Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, για τον κίνδυνο η σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο.

«Πρέπει να προσέξουμε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μην γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος. Η ειρήνη είναι η βάση της δουλειάς μας και ελπίζουμε ότι η σταθερότητα στην περιοχή θα αποκατασταθεί με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο Ροχανί τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει «σε κράτη να στέλνουν τρομοκράτες στα σύνορά μας με διάφορα προσχήματα».

Ο μισός πληθυσμός έχει εκτοπιστεί

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων 40 στρατιωτών του, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στις ένοπλες δυνάμεις του σε 280.

Ο μισός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλαδή 70.000-75.000 άνθρωποι, έχει εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών, ανακοίνωσε ο μεσολαβητής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου το 50% του πληθυσμού έχει εκτοπισθεί, από το οποίο το 90% είναι γυναίκες και παιδιά, δηλαδή 70.000 έως 75.000 άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής που είναι αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αμάχων σε καιρό πολέμου.

Έκκληση Πούτιν για κατάπαυση πυρός 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε σήμερα την έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χαρακτηρίζοντας τραγωδία τις μάχες. 


Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν σχετικά με τη σύγκρουση. Στην ίδια συνέντευξη, ο Πούτιν έκανε λόγο για «σκληρή αντιρωσική ρητορική» του Τζο Μπάιντεν. Πρόσθεσε όμως ότι έχει ενθαρρυνθεί από σχόλια του Μπάιντεν για τον έλεγχο των εξοπλισμών και σημείωσε ότι η Ρωσία θα εργασθεί με οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Διεθνή / Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Η στρατηγική των ΗΠΑ για την ειρήνη φαίνεται να βασίζεται στον κατευνασμό του Κρεμλίνου. Άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διαμορφώσουν το τελικό παιχνίδι του πολέμου.
LIFO NEWSROOM
Διχασμένοι οι Μαερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Διεθνή / Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Oι Αμερικανοί αξιολογούν τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ με βάσει τη δημοφιλία του, το αν έχει θέσει σωστές προτεραιότητες και το αν η πολιτική του οδηγεί τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση
LIFO NEWSROOM
Νέο παραλήρημα Τραμπ: Να ανησυχείτε για τους βιαστές μετανάστες και όχι για τον Πούτιν - Μην γίνουμε Ευρώπη

Διεθνή / Νέο παραλήρημα Τραμπ: Να ανησυχείτε για τους βιαστές μετανάστες και όχι για τον Πούτιν - Μη γίνουμε Ευρώπη

Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο για την ασφάλεια της ηπείρου και την Ουκρανία, ο Τραμπ έσπευσε να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες είναι αλλού και όχι στον Πούτιν
LIFO NEWSROOM