Σχολικό συμβούλιο απαγορεύει τη διδασκαλία του εικονογραφημένου μυθιστορήματος για το Ολοκαύτωμα «Maus»

Σχολικό συμβούλιο απαγορεύει τη διδασκαλία του εικονογραφημένου μυθιστορήματος για το Ολοκαύτωμα «Maus» Facebook Twitter
Ο συγγραφέας τοy Maus, Art Spiegelman έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ/Getty Image
0

Ένα σχολικό συμβούλιο στο Τενεσί απαγόρευσε να διδάσκεται στις τάξεις του ένα βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του μυθιστορήματος «Μaus» επειδή περιείχε βρισιές και μια γυμνή εικονογράφηση.

Το «Maus: Η ιστορία κάποιου που επέζησε» του Art Spiegelman αφηγείται σε μία σειρά εικονογραφημένων μυθιστορημάτων, πώς οι γονείς του συγγραφέα επέζησαν από το Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Οι γονείς του Spiegelman ήταν Πολωνοί Εβραίοι που στάλθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυθιστόρημά του Maus, το οποίο περιλαμβάνει εικονογραφήσεις με τους Εβραίους ως ποντίκια και τους Ναζί ως γάτες, κέρδισε μια σειρά από λογοτεχνικά βραβεία το 1992.

Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των σχολείων της κομητείας McMinn τον Ιανουάριο, τα μέλη της είπαν ότι θεωρούν πως η συμπερίληψη βρισιών στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα ήταν ακατάλληλη για το πρόγραμμα σπουδών της δευτέρας γυμνασίου.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης, ο διευθυντής των σχολείων, Lee Parkinson, φέρεται να είπε, πως «υπάρχει κάποια σκληρή, απαράδεκτη γλώσσα σε αυτό το βιβλίο».

Αρχικά, υποστήριξε ότι ενδεχομένως η καλύτερη λύση θα ήταν η επεξεργασία των βρισιών. Αλλά το συμβούλιο επικαλούμενο ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων, αποφάσισε τελικά να απαγορεύσει εντελώς τη διδασκαλία του μυθιστορήματος.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, είπε ότι ήταν «μπερδεμένος» από την απόφαση και την αποκάλεσε «οργουελική» πορεία δράσης.

Η κίνηση για την απαγόρευση του μυθιστορήματος έρχεται εν μέσω μιας εθνικής συζήτησης σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.

Γονείς, δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων έχουν παλέψει με το πώς να διδάσκονται θέματα που έχουν να κάνουν με τη φυλή, τις διακρίσεις και την ανισότητα στην τάξη.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM