Η ζεστή καθαρότητα της σκανδιναβικής διακόσμησης και η μινιμαλιστική ομορφιά του παραδοσιακού ιαπωνικού ντεκόρ έχουν αναδείξει τις δύο αυτές σχολές σε πυλώνες του σύγχρονου εσωτερικού ντιζάιν.
Πλέον, ο συνδυασμός τους, που συνοψίζεται στη νέα λέξη Japandi, γίνεται η νέα παγκόσμια τάση.
Η αναζήτηση του όρου στη Google αυξήθηκε δραματικά τον χειμώνα του 2020, καθώς εν μέσω lockdown λόγω πανδημίας Covid o κλεισμένος στο σπίτι του κόσμος ασχολήθηκε με την ανανέωση του χώρου του.
Έκτοτε, το ενδιαφέρον είναι σταθερά υψηλό σύμφωνα με τα δεδομένα του Google Trends.
«Νομίζω πολύς κόσμος αναζητούσε ένα στυλ που είναι χαλαρωτικό» εξηγεί η Λάιλα Ριτμπέργκεν, συγγραφέας του βιβλίου Japandi Living. «Η γαλήνια, ηρεμιστική αισθητική του στυλ του Japandi και τα είδη χειροτεχνίας που είναι πιο ανθεκτικά, ταιριάζουν σε αυτές τις ανάγκες» λέει η ίδια.
Σύμφωνα με την Ριτμπέργκεν, η σχεδιαστική αυτή μείξη χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο υποπλοίαρχος του δανέζικου πολεμικού Ναυτικού Γουίλιαμ Κάρστενσεν επισκέφτηκε την Ιαπωνία που τότε, επί αυτοκρατορίας Μεϊτζί, άνοιγε στον κόσμο μετά από δύο αιώνες αυτο-απομόνωσης.
Ήταν το δικό του βιβλίο «Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και οι Ιάπωνες» (Japan's Capital and the Japanese) που για πρώτη φορά υποχρέωσε τους Δανούς σχεδιαστές να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία όπου ανακάλυψαν τα κοινά τους, πως και οι δύο χώρες και κουλτούρες μοιράζονταν την αγάπη για την απλότητα και τη φυσική ομορφιά.
Hygge και wabi-sabi
Πλέον, οι σύγχρονοι interior designers επανανακαλύπτουν και επανεκτιμούν τις ομοιότητες των δύο αυτών σχολών για τους ουδέτερους τόνους, τα φυσικά υλικά και τη λιτότητα στο διάκοσμο.
Βασικό συστατικό τού Japandi είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διακριτικά διακοσμημένης, χωρίς ωστόσο να δίνει την αίσθηση τού άδειου. Ένας χώρος ο οποίος είναι κομψός, αλλά συνάμα οικείος. Αυτό περνά μέσα από δύο σχεδιαστικές αρχές: Το «hygge», δανέζικος και νορβηγικός όρος που συνδέεται με το αίσθημα της άνεσης και της θαλπωρής, και το «wabi-sabi» που δεν είναι άλλος από τον ιαπωνικό τρόπο αποδοχής τών ατελειών.
«Κάθε σπίτι και κάθε ερμηνεία του Japandi είναι διαφορετικά. Είναι πραγματικά σημαντικό να τολμάει κανείς να κάνει τις επιλογές του. Το σπίτι μας δεν είναι απλά ένας εκθεσιακός χώρος και δεν πρέπει να είναι μια αντιγραφή μιας εικόνας που είδαμε. Σημαντικός παράγοντας είναι να προσθέτουμε τα προσωπικά μας στοιχεία και αντικείμενα» συμβουλεύει η συγγραφέας.
Με πληροφορίες από CNN