Μία τρανς που βίασε δύο γυναίκες πριν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασής της μεταφέρθηκε σε ανδρικές φυλακές.
Η Isla Bryson μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον της τους βιασμούς δύο γυναικών μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Cornton Vale στο Stirling.
Ο βιασμοί τελέστηκαν πριν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης, τότε που ονομαζόταν Adam Graham.
Ωστόσο, την Πέμπτη το απόγευμα μεταφέρθηκε από τις γυναικείες φυλακές και πλέον βρίσκεται στις ανδρικές φυλακές HMP του Εδιμβούργου σύμφωνα με το BBC.
H Bryson αποφάσισε να ξεκινήσει με τη διαδικασία φυλομετάβασης ενώ εκκρεμούσε η δίκη της.
Η απόφαση της μεταφοράς της έγινε μετά από ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται στην Bryson να εκτίσει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές της Cornton Vale.
Η ανακοίνωση της ποινής της θα γίνει γνωστή τον επόμενο μήνα μετά την καταδικαστική απόφαση της Πέμπτης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία τρανς γυναίκα κρίνεται ένοχη για το βιασμό γυναικών στη Σκωτία.
Ωστόσο, το θέμα του πού θα εκτίσει την ποινή της έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα. Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των υπολοίπων συγκρατουμένων στις φυλακές, όπου τοποθετήθηκε η Bryson.
Στέρτζον: Οι αλλαγές στη νομική αναγνώριση φύλου δεν ισχύουν για την Bryson
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας, πέρασε νομοθεσία τον περασμένο μήνα προκειμένου να διευκολύνει όσους επιθυμούν να κάνουν αλλαγή στη νομική αναγνώριση του φύλου τους αλλά η Στέρτζον είπε ότι οι αλλαγές αυτές δεν ισχύουν για την υπόθεση της Bryson.
Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση δε, μπλόκαρε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στους νόμους περί ισότητας που ισχύουν σε Σκωτία, Αγγλία και Ουαλία.
Από την πλευρά της στην ομιλία της η Στέρτζον είπε ότι συμφωνεί πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία βιαστής μέσα σε γυναικείες φυλακές.
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην υπόθεση της Bryson είπε πως «Δεν θα ήταν πρέπον για μένα, προς ένδειξη σεβασμού σε κάποιον έγκλειστο, να δοθούν λεπτομέρειες για το πού κρατείται.
Αλλά δεδομένων των κατανοητών ανησυχιών κοινού και κυβέρνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορώ να επιβεβαιώσω στο κοινοβούλιο ότι αυτή η κρατούμενη δεν θα τοποθετηθεί για κράτηση στις γυναικείες φυλακές Cornton Vale. Εύχομαι αυτή η απόφαση να προσφέρει ασφάλεια στο κοινό».
«Δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα για μια τρανς γυναίκα, που έχει καταδικαστεί για έγκλημα, να εκτίσει την ποινή της σε γυναικεία φυλακή ακόμα κι αν έχει πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου.
»Κάθε περίπτωση υπόκειται σε αυστηρή ατομική αξιολόγηση κινδύνου και η ασφάλεια των άλλων κρατουμένων είναι πρωταρχικής σημασίας» όπως είπε.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι κανείς δεν θα πρέπει να εννοεί αυτόματα «έστω και ακούσια, ότι οι τρανς γυναίκες αποτελούν εγγενή απειλή για τις γυναίκες».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, είπε ότι δεν έδωσε καμία «επίσημη οδηγία» στην υπηρεσία φυλακών της Σκωτίας σχετικά με την απομάκρυνση της Bryson από το Cornton Vale.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη σωφρονιστική υπηρεσία για να αποφασίσει για τον σωστό χώρο κράτησης των τρανς κρατουμένων.
Την ίδια ώρα, η εν διαστάσει σύζυγος της Bryson, η 31χρονη Shonna Graham έχει πει σε συνέντευξή της ότι τρέφει «πολύ συμπάθεια για τα πραγματικά τρανς άτομα» αλλά ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία φυλομετάβασης του πρώην συντρόφου της ήταν μία «απάτη για προσοχή» επισημαίνοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τις αρχές.
Η Graham είπε στη Daily Mail ότι «Ποτέ δεν μου είπε τίποτα για το ότι ένιωθε ότι ήταν σε λάθος σώμα ή κάτι άλλο» και κατηγόρησε την Bryson ότι ήταν καταχρηστικός στη σχέση τους.
Κατά τη διάρκεια της δίκης για βιασμό, η Bryson ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ότι ήταν τρανς από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αλλά δεν πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε φυλομετάβαση μέχρι τα 29 της χρόνια και επί του παρόντος της χορηγούνται ορμόνες και ζητά να κάνει την τελική επέμβαση για να ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση.
Εκπρόσωπος της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας Stonewall, είπε ότι «Είναι σκόπιμο η σωφρονιστική υπηρεσία να αξιολογεί μεμονωμένα όλους τους κρατούμενους και να διενεργεί λεπτομερείς εκτιμήσεις, που αφορούν την ασφάλεια τόσο του κρατουμένου όσο και εκείνων με τους οποίους θα έρθει σε επαφή».
Με πληροφορίες του BBC