Την άποψη πως πρέπει να επιβληθεί ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που μπαίνουν στη Γερμανία, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Χρειαζόμαστε όριο στον αριθμό των αφίξεων, δεν τίθεται ζήτημα για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες το βράδυ στο ARD για το μεταναστευτικό, ο κ. Στάινμαϊερ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γερμανίας επισήμανε πως δεν υπάρχει εύκολη λύση στο μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που προκαλεί αδιέξοδα και εντάσεις στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σημείωσε πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπως να επιβληθούν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι στη Γερμανία αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ταχύτερες διαδικασίες απέλασης αιτούντων άσυλο που είτε οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί ή δεν έχουν πρακτικά πιθανότητα να εγκριθούν.
«Αν μπορέσουμε να χειριστούμε αυτή τη ρύθμιση, και δόξα τον Θεό έχουμε μπει στον δρόμο για αυτό, τότε ο αριθμός των αφίξεων στη Γερμανία θα μειωθεί», τόνισε ο κ. Στάινμαϊερ, ενώ έκανε λόγο για «επίπονη δουλειά» που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σολτς: Υπερβολικά πολλοί οι μετανάστες που θέλουν να μπουν στη Γερμανία
Το μεταναστευτικό έχει γίνει ξανά ένα θέμα προτεραιότητα για τη Γερμανία, την ώρα που το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD καταγράφει ανησυχητική άνοδο στα ποσοστά του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «ο αριθμός των προσφύγων που θέλουν να μπουν στη Γερμανία είναι υπερβολικά υψηλός αυτή την περίοδο».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, είχε προκαλέσει αντιδράσεις μετά από αναφορές του για αιτούντες άσυλο που κατ’ αυτόν θα έπρεπε να έχουν απελαθεί ήδη αφού οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν αλλά «πάνε στον οδοντίατρο και φτιάχνουν τα δόντια τους».
«Έχω την ελπίδα πως αφού το αφήσουμε πίσω μας αυτό, θα δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα στο οποίο τα δημοκρατικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους», σημείωσε από την πλευρά του ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως συμβολικός αλλά θεωρείται σημαντικός για τη διαμόρφωση της κοινωνικής γνώμης στη Γερμανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa