Τουλάχιστον 120.000 Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός της χώρας τους από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, κατήγγειλε σήμερα ένα ανώτερο στέλεχος της διπλωματίας των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια ακρόασής τους ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δύο ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταφέρθηκαν εναντίον της ρωσική επέμβαση στη Συρία, ενώ κάλεσαν τη Μόσχα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση στη Δαμασκό για να σταματήσει να βομβαρδίζει τον λαό της.
«Αφότου άρχισαν τα ρωσικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον 120.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί, λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος οι οποίες υποστηρίζονται από τα ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ», ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, η Αν Πάτερσον.
Τα στοιχεία αυτά είχαν δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που όμως δεν είχε κατηγορήσει για το σύνολο των εκτοπισμών τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση τους επαναλαμβάνει και κατηγορεί απευθείας τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επίσης κατέθεσε στην Επιτροπή, μαζί με την Πάτερσον, «αφότου άρχισαν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό έλευσης μεταναστών το 2015, με 48.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα».
Εξάλλου η Αν Πάτερσον εκτίμησε ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία «επιδεινώνει επικίνδυνα ένα περιβάλλον ήδη περίπλοκο».
Η αμερικανίδα διπλωμάτης ακόμη επανέλαβε για άλλη μια φορά την κατηγορία ότι «τα ρωσικά πλήγματα στοχοθετούν μέχρι τώρα στη συντριπτική τους πλειονότητα στοχοθετούν περιοχές στις οποίες (η τζιχαντιστική οργάνωση) Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν είναι παρόν, (και) στοχοθετεί αντίθετα τη συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση».
Το 85% με 90% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έχουν πλήξει θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, εκτίμησε η Πάτερσον.
Η Ουάσινγκτον είχε ήδη εκτιμήσει τον Οκτώβριο ότι περίπου το 90% των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία δεν έχουν στόχο θέσεις του ΙΚ, αλλά οργανώσεων των ανταρτών που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Η Μόσχα κυνικά επιχείρησε να ισχυριστεί ότι επικεντρώνει τις επιθέσεις της σε τρομοκράτες, αλλά μέχρι τώρα, το 85% με 90% των αεροπορικών της επιθέσεων στη Συρία έχουν πλήξει θέσεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», επέμεινε σήμερα η Αν Πάτερσον.
«Η Ρωσία αναπτύσσει το δικό της πυροβολικό και άλλες χερσαίες δυνάμεις γύρω από την Χάμα και την Χομς, για την προστασία από επιθέσεις ρώσων στρατιωτών», δήλωσε από την μεριά της η Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές σχέσεις.
Η Πάτερσον σημείωσε εξάλλου πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει τρόπους «ενίσχυσης» της εκστρατείας ενάντια στο ΙΚ. «Ο πρόεδρος εξετάζει μια σειρά τρόπων για να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις μας», επισήμανε.
Παράλληλα σήμερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πολεμικά αεροσκάφη που πιστεύεται ότι ανήκουν στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσαν σήμερα σειρά αεροπορικών επιθέσεων τα προάστια των πόλεων Μαράτ Μασρίν και Ραμ Χαμντάν στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου είχε κηρυχθεί εκεχειρία τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το πρώτο περιστατικό στην περιοχή από την έναρξη της εκεχειρίας.
Επιπρόσθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της συριακής κρίσης. Η συζήτηση τους, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιελάμβανε τρόπους σχηματισμού μιας ενιαίας ομάδας αντιπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης για την βελτίωση του εθνικού πολιτικού διαλόγου στη Συρία και για την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.