Το χωριό Kepuh της Ινδονησίας, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως στοιχειώνεται από φαντάσματα, που λειτουργούν υπέρ των μέτρων περιορισμών κατά του κορωνοϊού.
Ο λόγος είναι απλός. Στο χωριό της Ιάβα, οι αρχές χρειάστηκε να επιστρατεύσουν «φαντάσματα» - στην πραγματικότητα δύο άνδρες που φορούν λευκά σεντόνια- προκειμένου να πείσουν τους προληπτικούς - συνήθως τους πιο ηλικιωμένους - να παραμείνουν σπίτι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
«Θέλαμε να είμαστε διαφορετικοί και να δημιουργήσουμε ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα επειδή τα 'pocong' είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Anjar Pancaningtyas, επικεφαλής μιας ομάδας νεαρών που συντονίζει με την αστυνομία την ασυνήθιστη πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.
Τα «pocong» είναι φιγούρες φαντασμάτων με κονιοποιημένα πρόσωπα και μάτια κοχλιωτά, τα οποία κατά την ινδονησιακή λαογραφία αντιπροσωπεύουν τις παγιδευμένες ψυχές των νεκρών.
Σύμφωνα με το Reuters, η «υπερφυσική» στρατηγική της χρήσης των συγκεκριμένων φαντασμάτων φάνηκε να λειτουργεί, με τους χωρικούς να τρέχουν έντρομοι στο αντίκρισμά τους.
«Από τότε που εμφανίστηκαν τα pocong, οι γονείς και τα παιδιά δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους» δήλωσε ο κάτοικος του χωριού Karno Supadmo. «Και οι άνθρωποι δεν συγκεντρώνονται πια ή δεν παραμένουν μέχρι αργά στους δρόμους μετά την απογευματινή προσευχή» πρόσθεσε.
«Ένας τρόπος για να αποφύγει ο κόσμος να βγει έξω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 είναι να τους τρομάξουμε σε μύθους από την τοπική λαϊκή παράδοση» δήλωσε ο Marianus Samsung στην jakartapost.
«Αν αγνοηθούν οι τηλεφωνικές κλήσεις της κυβέρνησης (για τη φυσική αποστασιοποίηση), θα χρησιμοποιήσουμε τον τρόμο», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και αυτός ο ίδιος αλλά και οι τοπικοί αξιωματούχοι φοβήθηκαν να βγουν έξω, λόγω του COVID-19».
Ο πρόεδρος της χώρας Joko Widodo αντιστάθηκε στην επιβολή εθνικής καραντίνας για να περιορίσει τον κορωνοϊό, προτρέποντας τους ανθρώπους να ασκούν κοινωνική αποστασιοποίηση και καλή υγιεινή.
Αλλά με τον υψηλότερο ρυθμό θανάτων στην Ασία, μετά την Κίνα, ορισμένες κοινότητες, όπως το χωριό Kepuh, αποφάσισαν να λάβουν μόνοι τους έκτακτα μέτρα, επιβάλλοντας περιπολίες και απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσουν τους γηραιότερους μέσα στο σπίτι και να περιορίσουν την κίνηση.
«Οι κάτοικοι εξακολουθούν να μην έχουν επίγνωση για το πώς να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας του COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής του χωριού Priyadi.
«Θέλουν να ζήσουν φυσιολογικά, γι 'αυτό είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες για να μείνουν στο σπίτι» πρόσθεσε.
Στην Ινδονησία υπάρχουν 4.241 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 373 θάνατοι, ωστόσο διάχυτος είναι ο φόβος ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν σημαντικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν 140.000 θάνατοι και 1.5 εκατομμύρια περιπτώσεις τον Μάιο εάν δεν επιβλήθούν αυστηρότερα μέτρα.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια