Δεκάδες καλλιτέχνες και συγγραφείς, στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καλούν δημοσίως τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν την ποιήτρια Λιου Σια, χήρα του διαφωνούντα νομπελίστα της Ειρήνης Λιου Σιαομπό, η οποία εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια βρίσκεται ντε φάκτο υπό κατ' οίκον περιορισμό χωρίς ποτέ να έχει καταδικασθεί για κάτι.
Η 57χρονη Λιου παρακολουθείται πολύ στενά από το κομμουνιστικό καθεστώς από το 2010, που ο σύζυγός της είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, πριν πεθάνει πέρυσι στη φυλακή από καρκίνο.
Ο Λιου Σιαομπό είχε καταδικασθεί το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα» επειδή είχε συνυπογράψει μια έκκληση υπέρ της δημοκρατίας στην Κίνα.
Με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης της διεθνούς ένωσης συγγραφέων Pen Club και της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 80 διανοούμενοι δημοσιοποίησαν σήμερα στο Ίντερνετ βίντεο στα οποία διαβάζουν ποιήματα της Λιου Σια.
Today, writers and artists come together for one of their own. @khaledhosseini, @PGourevitch, Siri Hustvedt, and Rita Dove read Liu Xia’s poem "June 2, 1989." They—and we—won’t stop calling for her release until she is truly free. @amnesty #FreeLiuXia https://t.co/yqC5MIQGiN pic.twitter.com/gNMpnWvjZX
— PEN America (@PENamerican) May 16, 2018
Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003 Τζον Μάξγουελ Κούτσι, ο Κινέζος διαφωνών συγγραφέας Μα Τζιαν, ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Πολ Όστερ, ο αφγανικής καταγωγής συγγραφέας Χάλεντ Χοσεϊνί και η ποιήτρια Ρίτα Νταβ.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει, ανακοίνωσε πως η Λιου είναι πολίτης της Κίνας και τα δικαιώματά της προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο.
Το υπουργείο δημόσιας ασφάλειας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, το οποίο του εστάλη με φαξ.
Για την Σούζαν Νόσελ, διευθύντρια της ένωσης συγγραφέων Pen America, «η κραυγή της Λιου Σια για την ελευθερία της αντηχεί στις τέσσερις γωνίες του κόσμου και γελοιοποιεί τον κενό ισχυρισμό της κινεζικής κυβέρνησης ότι είναι ελεύθερη».
Στη Γαλλία, η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε τη Δευτέρα ανοικτή επιστολή 40 γυναικών που ζητούν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να απελευθερώσει την Λιου Σια.
«Η Λιου Σια είναι μια καλλιτέχνις που η θλίψη και η απόλυτη μοναξιά έκλεισαν σε βαθιά κατάθλιψη και οδήγησαν στο χείλος της αυτοκτονίας. Ζητούμε, στο όνομα της κοινής ανθρωπιάς μας, να της επιτραπεί να χαρεί επιτέλους όλες τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται επισήμως το κινεζικό Σύνταγμα», γράφουν οι γυναίκες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνεται η φιλόσοφος Ελιζαμπέτ Μπαντεντέρ και η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί.
Σύμφωνα με έναν από τους οικείους της, τον διαφωνούντα συγγραφέα Λιάο Γιβού που ζει στη Γερμανία, η ποιήτρια του εμπιστεύθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους πριν από τρεις εβδομάδες ότι είναι έτοιμη «να αφεθεί να πεθάνει», καθώς οι κινεζικές αρχές της απαγορεύουν να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ανήσυχοι για την ψυχολογική κατάσταση της Λιου, πέντε διπλωμάτες, ένας Γερμανός, ένας Βρετανός, ένας Καναδός, ένας Γάλλος και ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχείρησαν να την επισκεφθούν την Παρασκευή στην κατοικία της, όμως απωθήθηκαν από τις αρχές.
Ως απάντηση σ' αυτή τη σπάνια πρωτοβουλία, το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τους ξένους διπλωμάτες «να σέβονται την κυριαρχία» της κινεζικής δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters