Παρότι φτάνει στο τέλος της η τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, το χάσμα ανάμεσα στις «φειδωλές» χώρες και τον νότο παραμένει, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε δέχεται τα πυρά, ως επικεφαλής των «φειδωλών» χωρών, αν και δεν είναι ο μόνος που αντιδρά στις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει έως τώρα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Χαρακτηριστικό αυτό που του είπε ο Ιταλός ομόλογός του, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις «φειδωλές» χώρες, προτού οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθίσουν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι, για το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.
«Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για λίγες ημέρες, αλλά έπειτα από μερικές εβδομάδες θα βρεθείς υπόλογος έναντι όλων των Ευρωπαίων πολιτών επειδή μπλοκάρεις μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση», είπε ο Κόντε στον Ρούτε, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο που επικαλείται το Politico.
Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το τελικό κόστος του πλάνου ανάκαμψης μπορεί να είναι διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο, αν η ΕΕ αποτύχει να δράσει αμέσως. Το ποσό που συζητείται τώρα είναι «μετά βίας το ελάχιστο», ανέφερε ο Κόντε, κατηγορώντας την Ολλανδία ότι με τις αντιδράσεις της καταστρέφει τη νομισματική ένωση.
Οι «φειδωλές» χώρες υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει υποχωρήσεις, αλλά οι υποστηρικτές της συμβιβαστικής πρότασης του Σαρλ Μισέλ έχουν διαφορετική άποψη. Εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κάνει σημαντικά βήματα, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των «φειδωλών», μεταξύ άλλων αυξάνοντας τις εκπτώσεις αναφορικά με τη συνεισφορά αυτών των χωρών στον ευρωπαϊκό υπολογισμό, την αύξηση του ποσού των ευρωπαϊκών τελωνειακών δασμών που μπορούν να κρατήσουν οι κυβερνήσεις- κάτι που θεωρείται σημαντική νίκη για την Ολλανδία. Παράλληλα έκανε υποχώρηση στον μηχανισμό εποπτείας της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων, όπως και περικοπές στο ποσοστό του ποσού που θα δοθεί με αυτή τη μορφή.
Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι «φειδωλές» χώρες έχουν υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις και έχουν κάνει πολύ λιγότερες υποχωρήσεις τις τρεις ημέρες της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Politico, υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στις «φειδωλές χώρες» και τους υποστηρικτές της πρότασης της Κομισιόν. Η πρώτη πλευρά κρατά σκληρή στάση, επιμένοντας να να μειωθεί κατά 50 δισεκατομμύρια το Ταμείο Ανάκαμψης (στα 700 δισεκατομμύρια), όπως και το ποσό να μοιραστεί στη μέση αναφορικά με το πόσα θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και όσα θα δοθούν με τη μορφή δανείων. Την πρόταση αυτή υποστηρίζει και η Φινλανδία.
σχόλια