Η χρεωκοπημένη Ισλανδία που αρνήθηκε με δημοψήφισμα να πληρώσει τους δανειστές της, δείχνει το δρόμο για το μέλλον, εντάσσοντας τα social media στη διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος της χώρας. Οι ψαράδες του βορρά που έζησαν κι αυτοί το χάρτινο θαύμα της Δύσης και προσγειώθηκαν ανώμαλα στους πάγους, διδάχτηκαν πολλά από την κατάρρευση του 2008 που παρέσυρε το παλιό σύστημα και τους υπαίτιους πολιτικούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τέως πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χαάρντε δικάζεται αυτές τις ημέρες για τη χρεοκοπία της χώρας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων. Τώρα οι Ισλανδοί αφήνουν πίσω και το παλιό Σύνταγμα, αντιγραφή του δανέζικου και η κυβέρνηση της Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ καλεί μέσω της ηλεκτρονικής δικτύωσης, τους πολίτες σε μια ανοιχτή συνεργατική διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος της χώρας.
Το νέο πολιτειακό χάρτη της χώρας ετοιμάζει επιτροπή 25 μελών που ζήτησε από τους πολίτες να συνεισφέρουν μέσω Facebook, Twitter και YouTube στη διαμόρφωση του. Η ίδια η επιτροπή συγκροτήθηκε με ψηφοφορία από σώμα 522 υποψηφίων ενώ εργάζεται πάνω σε κείμενο πολλών εκατοντάδων σελίδων που έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις 950 τυχαία επιλεγμένων πολιτών.
Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της επιτροπής μεταδίδονται μάλιστα ζωντανά μέσω Ίντερνετ και από την σελίδα της στο Facebook όπου μπορεί να παρέμβει επώνυμα με ερωτήσεις και απόψεις κάθε Ισλανδός.Οι πολίτες κάνουν προτάσεις για προσθήκες και βελτιώσεις σε θέματα που γνωρίζουν ή έχουν άποψη και η επιτροπή τις λαμβάνει υπόψη επιφέροντας τροποποιήσεις σε άρθρα, όπως π.χ στην κτηνοτροφία. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα θέματα ευρύτερου ή στενότερου ενδιαφέροντος. Όλες οι αλλαγές ενσωματώνονται, όπως γράφει το in.gr στο προσχέδιο Συντάγματος που παραμένει ανοιχτό για σχολιασμό.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιούνιο το προσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή για ψήφιση και μετά είναι πιθανό να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.