Ταϊλάνδη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ασία

Ταϊλάνδη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στην Ασία Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ενός νέου, δυνητικά θανατηφόρου στελέχους του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ή αλλιώς της νόσου Mpox, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ασία και το δεύτερο εκτός Αφρικής. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊλάνδης, ο μολυσμένος 66χρονος Ευρωπαίος έφτασε στην Μπανγκόκ από αφρικανική χώρα στις 14 Αυγούστου. Ο 66χρονος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα την επόμενη ημέρα και πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Έκτοτε επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από mpox και συγκεκριμένα από το στέλεχος που είναι γνωστό ως τύπος 1b. 

Το στέλεχος αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση της mpox  η οποία έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 450 άτομα κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). 

Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές κοντινές χώρες, όπως το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, οι οποίες προηγουμένως δεν είχαν προσβληθεί από mpox. Το παρόν στέλεχος φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό. 

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα εκτός της αφρικανικής ηπείρου που επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του τύπου 1b πριν από μια εβδομάδα. Ο μολυσμένος άνδρας είχε επίσης ταξιδέψει πρόσφατα σε μια αφρικανική χώρα, ανέφερε τότε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. 

Η νέα παραλλαγή της νόσου Mpox

Ο ιός Mpox μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όπως το σεξ, η επαφή δέρμα με δέρμα και η ομιλία ή η αναπνοή κοντά σε ένα άλλο άτομο αλλά δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο άλλοι ιοί, όπως το Covid και η ιλαρά. 

Όμως η εξάπλωση της νέας παραλλαγής και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε μέρη της Αφρικής έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες και οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την κηρύξει ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Τα κρούσματα μπορούν να ελεγχθούν με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο, την παρακολούθηση των στενών επαφών και την πρόληψη των λοιμώξεων με εμβόλια, αν και αυτά είναι συνήθως διαθέσιμα μόνο για άτομα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ή για άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. 

Τα εμβόλια στην Αφρική δεν είναι διαθέσιμα, αλλά προβλέπεται η άφιξη εκατομμυρίων δόσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την επόμενη εβδομάδα. 

Στην Ταϊλάνδη, το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών εντόπισε περίπου 43 ασθενείς που περίμεναν σε ουρές κοντά στον 66χρονο άνδρα, καθώς και εκείνους που τον συνάντησαν μετά την προσγείωσή του. Όλοι τους θα παρακολουθούνται για 21 ημέρες.

Η ευλογιά προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές αλλοιώσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Το νέο στέλεχος που εξαπλώνεται στην κεντρική Αφρική θεωρείται ότι είναι πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα καθώς 4 στα 100 κρούσματα καταλήγουν. Ο ιός mpox είναι πιο κοινός στα τροπικά τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και υπάρχουν χιλιάδες μολύνσεις κάθε χρόνο. 

Με πληροφορίες από BBC 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ