Οι κάτοικοι της πόλης Λοπ Μπουρί, στην Ταϊλάνδη οχυρώνονται καθώς οι μάχες ανάμεσα σε «συμμορίες» μαϊμούδων δημιουργούν απροσπέλαστες ζώνες για τους ανθρώπους.
Η αρχαία πόλη της Ταϊλάνδης έχει «κυριαρχηθεί» από έναν αυξανόμενο πληθυσμό μαϊμούδων που καταναλώνουν τζανκ φαγητό καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να ηρεμήσουν τα εξαγριωμένα ζώα με σνακ. Μέχρι πρότινος οι μαϊμούδες απολάμβαναν μπανάνες από τους τουρίστες, οι οποίοι όμως έχουν μειωθεί εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού.
Τον Μάρτιο, τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι της Ταϊλάνδης έγιναν μάρτυρες μίας πρωτοφανούς «μάχης» ανάμεσα σε εκατοντάδες μαϊμούδες στο κέντρο της πόλης για τροφή. Το βίντεο, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από αρκετά διεθνή Μέσα έγινε viral προκαλώντας συζητήσεις.
«Ζούμε σε ένα κλουβί, αλλά οι μαϊμούδες ζουν έξω», λέει η Kuljira Taechawattanawanna δείχνοντας το προστατευτικό δίχτυ που καλύπτει τη βεράντα της. «Τα περιττώματα τους είναι παντού, η μυρωδιά είναι αφόρητη ειδικά όταν βρέχει», δηλώνει από το σπίτι της που βρίσκεται στην αρχαία αυτή πόλη της Ταϊλάνδης.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι μαϊμούδες, ήταν ως έναν βαθμό ανεκτές καθώς αποτελούσαν θέλγητρο για τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονταν την πόλη πριν τον κορωνοϊό για να τις ταΐσουν και να βγουν selfies μαζί τους. Πλέον πραγματοποιείται μια κυβερνητική εκστρατεία στείρωσης καθώς η επιδημία προκάλεσε μια απροσδόκητη αλλαγή στη συμπεριφορά τους.
Καθώς οι ξένοι τουρίστες μειώθηκαν, μειώθηκε και η τροφή που προσφερόταν στα ζώα με αποτέλεσμα να αναπτύξουν βίαιες συμπεριφορές. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, πλέον ανέρχονται σε περίπου 6.000, γεγονός που έχει κάνει σχεδόν αδύνατη τη συνύπαρξή τους με τους ανθρώπους.
Ένας εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος έχει γίνει η «έδρα» τους. Σε κοντινή απόσταση, ένας καταστηματάρχης εμφανίζει μία λούτρινη τίγρη και έναν λούτρινο κροκόδειλο για να τρομάξει τις μαϊμούδες καθώς πολλές αρπάζουν δοχεία με μπογιές και σπρέι από το κατάστημά του.
Οι μάχες ανάμεσα στις «συμμορίες» των μακάκων τράβηξαν την προσοχή των Αρχών με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ξανά το πρόγραμμα στειρώσεων μετά από τριετή παύση. Οι αξιωματούχοι δελεάζουν τα ζώα με φρούτα και τα παγιδεύουν σε κλουβιά. Αφού τα παγιδεύσουν τους κάνουν αναισθησία, τα στειρώνουν και τα μαρκάρουν με ένα τατουάζ. Στόχος τους είναι να στειρώσουν 500 ζώα έως την Παρασκευή.
Ωστόσο, η επιχείρηση στείρωσης μπορεί να μη φθάνει για να μειώσει τον αριθμό τους. Μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια των Αρχών είναι και η κατασκευή ενός καταφυγίου σε άλλο μέρος της πόλης. Οι κάτοικοι όμως είναι πιθανόν να αντιδράσουν. «Πρέπει πρώτα να κάνουμε μια έρευνα για τους πολίτες που ζουν εκεί», δήλωσε ο Narongporn Daudduem από το τμήμα Άγριας Ζωής. «Είναι σαν να πετάς σκουπίδια μπροστά από τα σπίτια τους και να τους ρωτάς εάν είναι ευχαριστημένοι ή όχι»
Από την πλευρά του, ο Taweesak Srisaguan, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην πόλη Λοπ Μπουρί, αναφέρει ότι παρά τις καθημερινές αψιμαχίες με τα ζώα αυτά θα του λείψουν αν μετακινηθούν. «Έχω συνηθίσει να τα βλέπω να περπατάνε και να παίζουν στον δρόμο», λέει. «Αν φύγουν όλα, σίγουρα θα νιώθω μόνος».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια