Στα τρία χρόνια κατάληψης της εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλλει έμφυλο απαρτχάιντ στα 14 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια του Αφγανιστάν, αποκλείοντάς τες σχεδόν από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής και αρνούμενοι την πρόσβασή τους στο σύστημα δικαιοσύνης.
Όταν η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Μέριλ Στριπ, μίλησε την Τρίτη (24/9) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις γάτες, τους σκίουρους και τα πουλιά, δεν αναφερόταν σε κυνηγούς και θηράματα. Συνέκρινε και τα τρία με τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν τονίζοντας ότι τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα.
«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά όχι ένα κορίτσι ή μία γυναίκα δημοσίως (...) Πρόκειται για καταστολή του φυσικού νόμου»: Καθώς τα λόγια της Μέριλ Στριπ έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν «πρωτοφανή» μέτρα κατά των κυβερνώντων Ταλιμπάν για τη «συστηματική καταπίεση» των γυναικών και των κοριτσιών.
Η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία κατηγόρησαν σήμερα, Πέμπτη 26/9, τους Ταλιμπάν για παραβίαση της Σύμβασης για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW). Η σύμβαση επικυρώθηκε από την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση το 2003, πολύ πριν οι Ταλιμπάν ανακαταλάβουν την εξουσία πριν από τρία χρόνια, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μετά από 20ετή πόλεμο.
«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν διαγράφονται ουσιαστικά από τη δημόσια ζωή με τα διάφορα διατάγματα που έχουν εκδώσει οι Ταλιμπάν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Ουόνγκ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Τα μέτρα που λαμβάνουμε με τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ολλανδία είναι πρωτοφανή» τόνισε.
Αυστηροποίηση των περιορισμών από τους Ταλιμπάν
Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν αυστηροποίησαν σταδιακά τους περιορισμούς για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Δεν τους επιτρέπεται πλέον να εργάζονται ή να σπουδάζουν πέρα από την 6η τάξη. Το σώμα τους πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένο και απαγορεύεται να κοιτάζουν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο. Τα τελευταία διατάγματα των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, στα οποία αναφέρθηκε η Μέριλ Στριπ, περιλαμβάνουν την απαίτηση οι γυναίκες και τα κορίτσια να σιωπούν δημοσίως.
Σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ από τους ίδιους τους Ταλιμπάν, η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται οικεία και έτσι δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδάει, να απαγγέλλει ή να διαβάζει δυνατά. Αυτή η συστηματική καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών, έχει τροφοδοτήσει μια κρίση ψυχικής υγείας στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν.
Η κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν αυξάνεται, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα - οδηγώντας σε αύξηση των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι η νομική κίνηση των τεσσάρων δυτικών κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε σημερινή δήλωσή του, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι «παράλογο να κατηγορούνται οι ηγέτες του Αφγανιστάν για έμφυλες διακρίσεις. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις. Δυστυχώς, γίνεται μια προσπάθεια να διαδοθεί προπαγάνδα κατά του Αφγανιστάν μέσω του στόματος ορισμένων γυναικών και να φανεί η κατάσταση λανθασμένη» δήλωσε ο Χαμντουλάχ Φιτράτ Φιτράτ.
*Με πληροφορίες από CNN