«Τιμή ρεκόρ» για το βραβείο Νόμπελ του Μουράτοφ: 103,5 εκατ.$, τα έσοδα θα πάνε σε Ουκρανούς πρόσφυγες

«Τιμή ρεκόρ» για το βραβείο Νόμπελ του Μουράτοφ: 103,5 εκατ.$, τα έσοδα θα πάνε σε Ουκρανούς πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έναντι 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμή ρεκόρ για τέτοιο μετάλλιο.  

Το όνομα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ενώ τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στη UNICEF, για την παροχή βοήθειας σε παιδιά της Ουκρανίας και τις οικογένειές τους, που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. 

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, μαζί με τη δημοσιογράφο από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα. Είναι ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta, η οποία ανέστειλε την έκδοσή της τον Μάρτιο, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων του Κρεμλίνου για τα ΜΜΕ. 

«Τιμή ρεκόρ» για το βραβείο Νόμπελ του Μουράτοφ: 103,5 εκατ.$, τα έσοδα θα πάνε σε Ουκρανούς πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Άντλησε έμπνευση για τη δημοπράτηση του βραβείου Νόμπελ από τον Νιλς Μπορ, τον Δανό φυσικό ο οποίος πώλησε το μετάλλιό του για να βοηθήσει στη στήριξη πολιτών στη Φινλανδία, μετά τη σοβιετική εισβολή το 1939. 

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους ανθρώπους προκειμένου να δημοπρατήσουν πολύτιμα αντικείμενά τους, οικογενειακά κειμήλια, για να βοηθήσουν πρόσφυγες, Ουκρανούς πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μουράτοφ προτού ξεκινήσει η δημοπρασία.

«Τιμή ρεκόρ» για το βραβείο Νόμπελ του Μουράτοφ: 103,5 εκατ.$, τα έσοδα θα πάνε σε Ουκρανούς πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Το προηγούμενο ρεκόρ για μετάλλιο Νόμπελ σημειώθηκε το 2014, σύμφωνα με τους New York Times.  Τότε το βραβείο του Τζέιμς Γουάτσον- που μαζί με άλλους βιολόγους τιμήθηκε για την ανακάλυψη της δομής του DNA- πωλήθηκε έναντι 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων (4,76 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας που πάει στον οίκο δημοπρασιών). 

Η Heritage Auctions, που έκανε τη δημοπρασία του μεταλλίου του Μουράτοφ, έχει πουλήσει άλλα πέντε βραβεία Νόμπελ. Ανάμεσά τους το μετάλλιο του Φράνσις Κρικ- ο οποίος είχε τιμηθεί μαζί με τον Τζέιμς Γουάτσον- το οποίο έφτασε τα 2,27 εκατομμύρια δολάρια το 2013. 

Ο Τζος Μπένες, επικεφαλής στρατηγικής του Heritage Auctions- που δεν θα πάρει προμήθεια για την πώληση- δήλωσε έκπληκτος από την τελική τιμή. Οι προσφορές αυξάνονταν κατά 100-200.000 δολάρια, όταν ξαφνικά η τιμή εκτινάχθηκε από τα 16,6 στα 103,5 εκατομμύρια δολάρια. 

«Δεν πιστεύω ότι είχε σημασία το αντικείμενο», δήλωσε ο Μπένες αναφερόμενος στο χρυσό μετάλλιο Νόμπελ των 23 καρατίων. «Το αντικείμενο είναι μια μεταφορά, ένα σύμβολο. Είναι η ευκαιρία να πεις “αυτός είναι ένας σκοπός με σημασία και είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αρχίσει να επιλύεται με μια δωρεά”», συμπλήρωσε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ