Τουρκία κατά Κομισιόν: Η έκθεση αντανακλά τις «παράνομες μαξιμαλιστικές απόψεις» της Ελλάδας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία κάνει λόγο για επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η έκθεση αντανακλά τις «παράνομες μαξιμαλιστικές απόψεις» της Ελλάδας, ενώ χαρακτηρίζει «παράξενο» το γεγονός ότι επικρίνεται η Άγκυρα για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Επίσης, καλεί την ΕΕ να δει την Τουρκία ως «χώρα υποψήφια για διαπραγμάτευση» και όχι «ως μια τρίτη χώρα που χτυπά την πόρτα της όταν χρειάζεται». 

Στην έκθεση «αγνοούνται οι ευθύνες απέναντι στην Τουρκία», επιδεικνύονται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και αποτελεί «ένα ακόμη παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της ΕΕ» απέναντι στη χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  

«Παρότι η σημασία της από κοινού δράσης και συνεργασίας απέναντι στις κοινές προκλήσεις τονίστηκε στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στις 6 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του προέδρου μας, είναι λυπηρό που αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίζεται στην έκθεση για την Τουρκία», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

«Δεν αποδεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ιδιαίτερα στα πολιτικά κριτήρια και το κεφάλαιο της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει. «Απορρίπτουμε απολύτως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, ενάντια στο πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς μας, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα μας, ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνει ακόμη. 

Αναφορικά με τα σημεία της έκθεσης που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει ότι «αντανακλούν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Συμπληρώνει ότι στην έκθεση «αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι απόψεις της χώρας μας και της ΤΔΒΚ δεν συμπεριλαμβάνονται με κανέναν τρόπο», κάτι που «αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποια συμφέροντα γράφηκε η έκθεση». 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει στην ΕΕ πως «δεν είναι ένα διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας». 

Επίσης, χαρακτηρίζει «παράξενο» το γεγονός ότι στην έκθεση επικρίνεται η Τουρκία γιατί δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, «παρότι δεν έχει καμία υποχρέωση». 

«Δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων, η ΕΕ θα έπρεπε να βλέπει την Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και όχι ως μια τρίτη χώρα που της χτυπά την πόρτα όποτε τη χρειάζεται. Οι εκθέσεις της ΕΕ θα ληφθούν υπόψη σοβαρά μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ