Οι νικητές των Βραβείων Νόμπελ θεωρούν πως ο πυρηνικός πόλεμος και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σοβαρότερες απειλές για την ανθρωπότητα, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Πάνω από το ένα τρίτο των κατόχων βραβείου Νόμπελ (34%) δήλωσαν πως το περιβαλλοντικά ζητήματα, ανάμεσά τους ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή, συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με κοινή έρευνα των οργανισμών Times Higher Education και Lindau Nobel Laureate Meetings.
Ωστόσο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) ανέφερε πως ο πυρηνικός πόλεμος ήταν η πιο σοβαρή απειλή.
Από τους 50 εν ζωή νικητές των Βραβείων Νόμπελ που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, το 6% είπε πως η άγνοια των πολιτικών ηγετών ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία τους, με δύο από αυτούς να κατονομάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ο Peter Agre, που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 2003, περιέγραψε τον Αμερικανό πρόεδρο ως «εξαιρετικά απληροφόρητο και φύσει κακό». «Ο Τραμπ θα μπορούσε να υποδύεται τον κακό σε μια ταινία Μπάτμαν- όλα όσα κάνει είναι μοχθηρά και εγωιστικά», δήλωσε στο Times Higher Education.
Βραβευμένοι άνθρωποι στους τομείς της χημείας, της φυσικής, της φυσιολογίας, της φαρμακευτικής και των οικονομικών συμμετείχαν επίσης στην έρευνα, με κάποιους να υπογραμμίζουν περισσότερες από μία απειλές. Να σημειωθεί πως οι νικητές των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.
Οι μεταδοτικές ασθένειες και η αντοχή στα φάρμακα θεωρήθηκαν ως εξίσου σημαντικές απειλές για την ανθρωπότητα από το 7% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 8% κατονόμασε αντίστοιχα τον εγωισμό και την κακοήθεια, με ένα 6% να αναφέρει την τρομοκρατία και τον φονταμενταλισμό. Ένα ακόμη 6% μίλησε για τους κινδύνους «της άγνοιας και την διαστρέβλωσης της αλήθειας».
Παρόλο που καταξιωμένοι άνθρωποι όπως ο Elon Musk και ο καθηγητής Stephen Hawking εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, μόλις δύο από τους συμμετέχοντες στην έρευνα την κατέταξαν ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές απέναντι στην ανθρωπότητα.
Ο John Gill, διευθυντής του Times Higher Education, σχολίασε πως η η έρευνα προσφέρει «μια μοναδική εικόνα από τα ζητήματα που κρατούν ξύπνιο τη νύχτα το μυαλό των σπουδαιότερων επιστημόνων παγκοσμίως». «Κατά γενική ομολογία, η εκτροπή όλων αυτών των κινδύνων απαιτεί πολιτική θέληση και δράση, ιεράρχηση της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και πάνω από όλα αποφυγή του ρίσκου της απραξίας λόγω εφησυχασμού», λέει ο ίδιος.